2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható cégek a tőzsdén is jobban teljesítettek

A Barron’s amerikai üzleti magazin immár másodszor állította össze százas toplistáját a legfenntarthatóbb amerikai tőzsdei cégekről.

Egy vállalat fenntarthatósága nemcsak arról szól, hogy mennyi üvegházgázt bocsát ki, vagy hogy csökkenti-e a hulladéktermelését és növeli-e az energiafogyasztása hatékonyságát. A nyugdíjalapok és egyéb intézményes befektetők hosszú távú befektetési elveit valló Calvert Research and Management meglehetősen sokrétű kritériumrendszer alapján elemezte a toplistára szóba jöhető cégeket – számolt be a Businesswire alapján a Piac és Profit.

Az ESG szentháromságára – azaz a környezeti, társadalmi és cégvezetési szempontokra – épített vizsgálat során az 1000 legnagyobb piaci kapitalizációjú, tőzsdén jegyzett amerikai céget vették szemügyre.

A fenntarthatóság nemcsak jót tesz az üzleti eredménynek, de a cégek tőzsdei árfolyamát is ellenállóbbá teszi a válságok csapásainak. 2018-ban, amikor az amerikai tőzsdeindex összevissza ingadozott, az S&P 500-as mezőny piaci kapitalizációja 4,2 százalékkal esett, a Barron’s fenntarhatósági listáján szereplő 100 vállalat értéke csak 3,2 százalékkal csökkent.

Fotó: pxhere.com

Vannak vezérigazgatók, akik személyes indíttatásból tették le voksukat a fenntartható működés mellett. Az első helyezést kiérdemlő, korábban a harmadik helyen szereplő Best Buy áruházlánc vezére, Hubert Joly onnan eredezteti elkötelezettségét a környezeti fenntarthatóság iránt, hogy gyerekként a saját szemével látta, milyen mértékű környezetszennyezés folyik az Alpokban Franciaországban.

Az élmezőnyben számos kaliforniai székhelyű cég található, ami nem véletlen: az USA tagállamában erős környezetvédelmi és etikus cégvezetésre vonatkozó (governance) szabályozások vannak érvényben – írja Kriston László a Piac és Profiton.

Neked ajánljuk
A környezettudatos jövő új állásokkal is kecsegtet A homokra alapozott építőipar romokat hagy maga után Az uniós klímavédelem új korszakot nyit az építőiparban Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam