2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A viharos változás sokakat elsodorhat az autóiparban

Az elektromos autók térnyerése nem csak a sofőrök és a nagy autógyárak életére lesz hatással – kis beszállítóik is új helyzettel szembesülnek, amire nem igazán tudtak felkészülni.

A nagy autógyárak beszállítói ritkán hallatják nyíltan a hangjukat, hiszen a megrendelő különösebb erőfeszítés nélkül, könnyedén lecserélheti őket. Ezért is olyan meglepő a friedrichshafeni Autóalkatrész-beszállítók Szövetségének a Volkswagennel kapcsolatban megfogalmazott kritikája – írja a Süddeutsche Zeitung.

Nem szabad egyetlen vállalat stratégiáját egy egész iparággal azonosítani – fogalmazott a szervezet vezérigazgatója, Wolf-Henning Scheider a VW vezetőjének szavaira reagálva. Herbert Diess korábban úgy nyilatkozott, hogy kizárólag az elektromos meghajtásban látja a jövőt. 

A felháborodás nem véletlen: a nagy autógyárakra nem jellemző, hogy hosszú távú stratégiájuk alakulásáról gazdasági partnereiket is tájékoztatnák.

Fotó: Taras/pexels.com

Az alkatrész-beszállítók hosszú éveken keresztül csak a lassú átmenetről szóló történetet hallották megrendelőiktől. Egy olyan jövő képét festették eléjük, amelyben a pályán szépen megférnek egymás mellett az elektromos, a hidrogén- és üzemanyagcellás, a hibrid, sőt sokáig a benzin- és dízelhajtású autók is. Nincs ok az aggodalomra, nem kell átalakítani az alkatrészgyártást – hallották egészen mostanáig.

Pedig az olyan vállalkozások számára, amelyek a belső égésű motor köré építették termékskálájukat, eljött az újratervezés ideje. Hogy mindez mennyi munkahely létét fenyegetheti, a változás gyorsaságán múlik majd. De a sikeres alkalmazkodásra az jelentené az egyetlen esélyt, ha az iparág kis és nagy szereplői végre valódi párbeszédbe kezdenének.

Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: sueddeutsche.de
Vissza
Hírfolyam