2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikor indul be a körforgás?

Ha élhető és fenntartható világot akarunk, újra a természetben uralkodó logikához kell igazítanunk a gazdaságunk működését is. 

A huszadik századig teljesen magától értetődő volt a természetközeli életmódot élő ember számára, hogy mindent megpróbál újrahasznosítani. A természetben nincs veszteség. Ezt a körforgásosságot adta fel a modern gazdasági termelésre szakosodó emberi civilizáció, amelyben a fosszilis energiahordozók kitermelése és elégetése lett az energiatermelés alapja, a műanyag használata pedig megteremtette az eldobhatóság kultúráját – figyelmeztet  Kriston László Piac és Profiton megjelent írása.

Újra megtanulhatjuk

A davosi Világgazdasági Fórum honlapján összegyűjtötték azokat a vállalatokat, amelyek innovációkkal segítik a körforgásos gazdaság létrejöttét.

A körforgásos gazdasági modell lényege, hogy a termékek maradványait, csomagolását, valamint a gyártási folyamat melléktermékeit újrahasznosítják, lehetőleg minél magasabb szinten adva új életet a matériában lévő értéknek.

Ezek a vállalatok nem egyszerűen a hulladék megelőzésére törekednek: esetükben az újrahasznosítás nem minőség- és értékvesztéssel járó kompromisszumot jelent (lásd újrapapír). A cél, hogy az új termék az alapanyagban rejlő értéket megőrizze, sőt: gyarapítsa.

Innováció a természetért, nem a természet ellen

A holland DyeCoo cég a jelenleg hatalmas vízszennyezéssel járó textilfestési folyamatokat forradalmasítja. Köztes halmazállapotú szén-dioxid segítségével oldják fel a festéket, és viszik be az anyagba. A szén-dioxid ezután elpárolog, de a levegőből is munkára lehet fogni. A vízhasználattal együtt a szárítás költségei is megspórolhatók, így a ruhaelőállítás feleannyi időbe telik, kevesebb energiát igényel, és természetesen olcsóbb is.

A természet erőforrásai is megújulnak – ha esélyt adunk rá Fotó: www.publicdomainpictures.net

Az amerikai Cambrian Innovation EcoVoltnak keresztelte azt a technológiáját, amellyel a gyárak ipari szennyvizét tisztítják meg. A folyamat során nemcsak tiszta vizet állítanak elő, hanem energiatermelésre használható biogázt is.

Az atlantai Lehigh Technologies öreg, elhasznált autógumikat és egyéb gumiszemetet aprít össze gumiporrá, melyet műanyagba, aszfaltba és építőipari anyagokba forgat be, de új autógumikat is gyártanak a porhanyós anyagból.

Neked ajánljuk
Miskolcon is épül a körkörös gazdaság Szennyező égetés helyett kötelező jótékonyság 12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Hamarosan babot is termeszthetünk a Holdon és a Marson Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam