2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagyipar rugalmatlansága lesz a vesztünk?

Téved, aki azt gondolja, hogy a klímakatasztrófát jelentő, másfél Celsius-foknál magasabb hőmérséklet-emelkedést elhárító lépések megúszhatók véráldozatok nélkül, de a mentőmechanizmusok fő mozgatói nem a kormányok – állítja Ürge-Vorsatz Diána fizikus-klímakutató.

Elvileg még van lehetséges megoldás az éghajlatváltozás megállítására, vagyis olyan korlátok között tartására, amihez emberileg még lehet alkalmazkodni, de egyáltalán nem mondható, hogy jó úton haladunk a másfél Celsius-fokos hőmérsékleti küszöb tartása felé – jelentette ki Ürge-Vorsatz Diána a Napi.hu-nak adott interjúban.

Szabó M. István kérdésére válaszolva a klímakutató elmondta: egy sor olyan folyamat indult be – így például a grönlandi jég olvadása és a tengerszint emelkedése – amit már most sem tudunk visszafordítani. 

A helyzet megoldására kidolgozott lehetséges forgatókönyvek kapcsán Ürge-Vorsatz Diána megemlítette a felfokozott erdősítést (amely azonban egy idő után az élelmiszer-termelés konkurenciájává válhat), az energiatakarékos technológiák használatát (amelyben például a épületeket tekintve hatalmas potenciál van), végezetül a fosszilis energiák használatának visszaszorítását.

Jobban is iparkodhatnának Fotó: pxhere.com

Utóbbi szerinte elkerülhetetlen, ahogy az ezzel járó áldozatok is: „téved, aki azt gondolja, hogy ezek a lépések fájdalmak és véráldozatok nélkül megúszhatók. A kormányoknak nagyon nehéz dolguk van, mert egyszerre kell a környezeti érdekeket is, a gazdasági szereplők érdekeit, a fő támogatókét és az adófizetőkét is képviselni – és kiszolgálni” – fogalmazott Ürge–Vorsatz Diána. Hozzátette:

„Én a helyzetért nem is igazán a kormányokat tartom felelősnek, hanem a nagyipart. Felfoghatatlan számomra, hogy az európai ipar hogy tud ennyire vaskalapos lenni, különösen ott, ahol a fogyasztói nagyon mélyen azonosultak a környezetbarát megoldások szükségességével.”

A klímakutató aláhúzta: teljesen egyértelmű, hogy át kell állni egy másik gazdasági rendszerre. Ráadásul „aki korábban lép, az nagyobbat nyer”, ezt mutatják a megújuló energiával foglalkozó cégek eredményei is: „nem volt olyan gazdasági ágazat, ami az idők végezetéig megmaradt volna, így nem értem, hogy miért ragaszkodunk a 19. századi (jó esetben a 20. századi) technológiához és modellekhez, amikor a fogyasztó és az igényei is egyre inkább 21. századiak.” 

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam