2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A brókerek adnak a tudósok szavára

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy a piaci szereplők szinte mind hallgatnak a NASA-ra, és a neves amerikai ügynökség előrejelzései alapján alakítják ki az időjárásra vonatkozó határidős jegyzéseiket a tőzsdén.

Az akadémiai világban széles körű és erős konszenzus van arról, hogy a Föld klímája jól érzékelhetően melegszik, ami mindnyájunk életére kihatással lehet. Nagyon nem mindegy tehát, hogyan alakul az éghajlatváltozással kapcsolatos közvélekedés, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja a politika hozzáállását is. Nemrég megjelent egy kutatás, amely azt vizsgálta, hogy a piacokon miként alakult a globális felmelegedéssel kapcsolatos vélemény az elmúlt évek során – derül ki András Bence Portfolión megjelent írásából.

A piac véleménye azért mérhető ebben a kérdésben is, mert a chicagói tőzsdén immár lehet arra vonatkozó kereskedési ötleteket megjátszani, hogy az átlagnál melegebb vagy hidegebb időjárás lesz-e a jövőben.

Fotó: Gerd Altmann/pixabay.com 

A piac álláspontja ezen a téren pedig nagyon szorosan egybevág a NASA klímakutatói által publikált eredményekkel: az összefüggést feltáró kutatás szerint a kétféle vélemény bizonyos években szinte alig tér el egymástól, vagyis a kapcsolat rendkívül szoros.

Ez arra utal, hogy a piaci szereplők feltehetőleg a NASA klímamodelljét használják, és az alapján alakítják ki a határidős pozícióikat.

A dolog súlya jelentős, hiszen az úgynevezett „piaci vélemény” sokszor hivatkozási pontként is szolgál a közéleti vitákban, elvégre az egy olyan jelentős szakértői álláspontot tükröz, amely mögött súlyos pénzek vannak. Vagyis ha pénzről van szó, szinte már senki sem mer a tudományos véleménnyel szembemenni. 

Neked ajánljuk
Útiterv készült az európai építőipar klímabarát fordulatához A tájékozottabb fogyasztó tudatosabb fogyasztó Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam