2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A modern akkumulátorok mögött megbújó barbár valóság

A kobalt gyakorlatilag minden modern eszközben megtalálható a mobiltelefonoktól az elektromos autókig. Az egyre keresettebb fém főként Kongóból származik, ahol rabszolgasorban tartott felnőttek és gyerekek környezetüket és egészségüket rombolva bányásszák.

A kobaltnak más felhasználási területei is léteznek, de a manapság meredeken emelkedő keresletet az elektronikai ipar gerjeszti – önmagában az elektromos járművek elterjedése meg fogja háromszorozni a kobalt iránti keresletet a következő évtized végére – derül ki Molnár Csaba Indexen megjelent írásából.

Ötvözeteinek mágneses tulajdonságai és remek ellenálló képessége gyakorlatilag megkerülhetetlenné tette a fémet a legkeményebb igénybevételt elviselni kénytelen alkatrészek gyártásakor, a katalizátorok és az akkumulátorok előállításakor. 

Fotó: Wall Street Journal/youtube.com

Bár az anyag minimális mennyiségben fontos szerepet játszik az élő szervezetben, a szükségesnél több kobalt a természetben már súlyos környezeti és egészségi károkat okoz. A gőzei, illetve a szálló porban lévő kobaltvegyületek légzési bajokhoz vezethetnek, érintése allergiás reakciókat válthat ki a bőrön, a lenyelt kobalt pedig izomsorvadást okozhat.

A világ kobalttermelésének 68 százalékát adó Kongói Demokratikus Köztársaságban kobaltárvák bányásszák a fémet, miközben nem tudnak úgy lépni, inni, levegőt venni, hogy ne kobalttal súlyosan szennyezett közeggel találkozzanak.

A polgárháborúktól, törzsi erőszaktól és hadurak kegyetlenkedéseitől sorozatosan sújtott közép-afrikai ország délkeleti részén, az úgynevezett rézövezetben bányásszák a kobalt nagy részét. Az Amnesty International munkatársa szerint Kongóban 255 ezer kotró bányászik kobaltot, közöttük 35 ezer gyerek, akik sok esetben csupán hatévesek.

Nem meglepő hát, hogy az iparág kritikusai kemény hangot ütnek meg: szerintük miközben az elektromos autókat a környezetszennyezés nélküli közlekedés bajnokaként ünneplik, nincs másról szó, mint hogy a gazdag országok általuk kiszervezhetik a környezetszennyezésüket a sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben lévő harmadik világba –  írja az Indexen megjelent cikk, amely a kobalt helyettesítésével és a munkakörülmények javításával kapcsolatos próbálkozásokat is sorra veszi.

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam