2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olajipar: csak a legnagyobbak bírják a versenyt

A dekarbonizációs törekvések, a klímaváltozás elleni küzdelem és a tiszta energiaforrások használata az olajipari nagyágyúknak kedvez – állítja Michele Della Vigna, a Goldman Sachs EMEA régiós természeti erőforrásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

A dekarbonizációs törekvések közvetett módon korlátozzák az új szereplők energiapiacra lépését, ez pedig azt eredményezi, hogy az olajipari nagyvállalatok csak még nyereségesebbek lesznek – írja a szakértő CNBC-nek adott interjúja alapján a  Portfolio.

A klímaváltozás elleni harc miatt olyannyira beszűkülnek a pénzügyi lehetőségek az olajiparban, hogy emiatt a piacra lépési korlátokat folyamatosan újraépítjük. Ezzel  reprodukálódik a 2000-es években elhagyott piaci szerkezetet – végeredményben a legnagyobb olajvállalatok, a BP, a Total, az ENI, az ExxonMobil és társaik profitálnak a korlátozott versenyből.

- állítja a szakember. Még a várakozásaiknál is gyorsabban konszolidálódik a piac, számításaik szerint az elmúlt öt évben mintegy kétszeresére növelték piaci részesedésüket a nagy olajvállalatok a hosszú ciklusú fejlesztéseknél és a palaolaj-beruházásokban.

Természetesen hosszú távon az olajipari vállalatoknak kedvezőtlen változásokat hozhat a tiszta energia irányába való elmozdulás, de a szakértők szerint az olaj iránti kereslet még hosszú ideig magas marad.

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam