2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gazdaságossá válhat a szén-dioxid-leválasztás?

Egy újabb kémiai vállalkozás ígéri, hogy meg tudja oldani a Föld légkörében felhalmozódott óriási mennyiségű szén-dioxid olcsó eltávolítását. A befektetők bizalmat szavaztak neki.

A Brit Columbiában, Kanada legnyugatibb tartományában bejegyzett Carbon Engineering (CE) vállalat 68 millió dollár (mintegy 19 milliárd forint) friss tőkét kapott az amerikai Chevrontól, Occidentaltól és az angol–ausztrál BHP-től, a világ egyik legnagyobb szénkitermelőjétől – adta hírül a BBC nyomán a napi.hu.

A befektetők úgy látják, hogy a cég képes volt bizonyítani: költséghatékony technológiát fejlesztett ki a légkörben lévő szén-dioxid kivonására és felhasználására.

Az ilyen technológiák (carbon dioxide removal, CDR) iránti érdeklődésnek az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2018-as jelentése adott lökést, amely szerint a világ az utolsó pillanatba érkezett ahhoz, hogy a katasztrofális hatások elkerülése érdekében 1,5 Celsius-fokban korlátozza a Föld légkörének felmelegedését.

Fotó: Climeworks/youtube.com

A kanadai cég eljárásának lényege, hogy a levegőt egy ventilátorokkal teli hűtőtoronyba szívják be, ahol egy többlépcsős, bonyolult vegyi folyamatban dolgozzák fel a gázt. A folyamat eredményként a levegő szén-dioxidja elkülöníthetővé válik. 

A CE tavaly nyáron jelentette be, hogy a technológiája tonnánként 100 dollár költségen képes üzemelni, ami alig 1/6-a az eddig ismert, reményt keltő technológiákénak. Ezt úgy érik el, hogy a kivont szén-dioxidot „újracsomagolt” termékként élelmiszeripari, italgyártó és mezőgazdasági cégeknek is értékesíteni akarják.

A globális feladat grandiózus mivoltát jól mutatja, hogy a Climeworks legoptimálisabb víziója a globális kibocsátás egy (azaz: 1!) százalékát kitevő mennyiség leköthetőségéről szól. Az ipari forradalom óta a légkörbe juttatott szén-dioxid ugyanakkor 1300 milliárd tonnát nyom, ráadásul ennek a brutális mennyiségnek a harmada az ezredforduló óta került a légkörbe – derül ki Komócsin Sándor és Szabó M. István írásából.

Neked ajánljuk
Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai Alábecsülhette a klímaváltozás kockázatait a Nobel-díjas közgazdász A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam