2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Iparkodnunk kéne a gazdaság átalakításával

Gazdaságunk az első ipari forradalom örököse, és a szénhidrogének felhasználásán alapul. Az elkövetkező ipari forradalmaknak túl kell lendíteniük bennünket a fosszilis tüzelőanyagok korszakán, és fenntartható megoldásokkal kell biztosítaniuk 10 milliárd ember számára az élelmiszert, a lakhatást, a tiszta vizet és az ipar termékeit.

„A 17 SDG (fenntartható fejlődési célok) elérése 2030-ra 12 billió USD értékű piaci lehetőséget nyithat meg négy olyan fontos gazdasági rendszerben, mint az élelmiszer és mezőgazdaság, a városok, az energia és nyersanyagok, valamint az egészség és jólét” – szögezi le a A XXI. század növekedéstörténetének feltárása című jelentésnek az iparral, az innovációval és a közlekedéssel foglalkozó fejezete.

A kérdéses ágazatokon belül az innovatív technológiák, üzleti modellek és a politikai megközelítések széles körű bevezetése elengedhetetlen az előrehaladás felgyorsításához.

A kormányoknak és az üzleti vállalkozásoknak egymással párhuzamosan kell működniük ahhoz, hogy ezen átalakulás teljes potenciálját elérjék, és hogy az átmenet nagyobb társadalmi megrázkódtatás nélkül, igazságos módon valósuljon meg.

A Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentésének most publikált fejezete sorra veszi a nehézipar és a műanyaggyártás területén szükséges reformokat, különös tekintettel a kibocsátás csökkentésének és a körkörös gazdaság megteremtésének feltételeire, és a környezetbarát szállítmányozás megteremtésével kapcsolatos kihívásokat.

A jövő klímagazdaságának kiépítésében rejlő lehetőségeket összegző, „A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentumot kidolgozó Globális Gazdasági és Klímabizottság munkájában egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő szereplői is részt vettek – így például Nicholas Stern, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzora, a Royal Economic Society elnöke.

Az elkövetkező hetekben a dokumentum további fejezetei is elérhetővé válnak – magyar nyelven először – az Élő Bolygónk honlapján, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően. (A már megjelent részek az alábbi linkeken érhetők el: Bevezető1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész, 6. rész.)

Neked ajánljuk
Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? Amikor a fenntarthatóság nem csak üres ígéret A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta Így készül a házi toalettillatosító spray
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam