2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás akár 4 százalékos GDP-visszaesést is okozhat

A befektetők, ezen belül a befektetési alapkezelők eddig nem sokat foglalkoztak a klímaváltozásból adódó szélsőséges időjárási események hatásaival, pedig egyes szektorokban ez most már megkerülhetetlen lesz a BlackRock amerikai befektetési alapkezelő tanulmánya szerint.

A BlackRock három amerikai eszközosztályt vizsgált, mégpedig az önkormányzati kötvényeket, a kereskedelmi ingatlanokat és az amerikai közszolgáltató társaságok részvényeit, szerintük ezek vannak leginkább kitéve a kedvezőtlen hatásoknak – írja a Financial Times alapján az mfor.hu.

Az önkormányzati kötvények piaca 3800 milliárd dolláros Amerikában, így ha a városok és egyéb települések költségei jelentősen megnövekednek a rendkívüli időjárási események miatt, nehézségeik támadhatnak a kötvények kamatainak és tőkéjének fizetésével, ami nagyon megterhelné ezt a nagy piacot.

A kereskedelmi ingatlanok által fedezett jelzálogpapírok hasonló veszélynek vannak kitéve olyan területeken, ahol az eddigieknél sokkal erősebb viharok és esetenként árvizek pusztítanak.

Légi felvétel az árvízzel elöntött Pacific Junctionről és környékéről Iowában 2019. március 19-én
Fotó: MTI/AP/DroneBase

 Az elmúlt egy évben a szokásosnál több hurrikán fordult elő, mint a korábbiakban, és az erdő-, illetve bozóttüzek száma is megnőtt a szárazság miatt egyes területeken.

A BlackRock szerint mindezzel a befektetők nem sokat foglalkoztak, biztosítási eseménynek tartották őket, de egy szint fölött értelemszerűen a biztosítók sem tudják majd finanszírozni a károkat, vagy a biztosítási díjak fognak drasztikusan emelkedni. 

A BlackRock szerint 1980 óta összességében már érdemi GDP-visszaesést, illetve elmaradt növekedést okoztak a szélsőséges időjárási események. Az élen a floridai Miami áll, ahol ez elérhette a GDP egy százalékát, a század végéig viszont már 4,5 százalék lehet a hatás, a hurrikánoknak és az emelkedő tengerszintnek köszönhetően. Összességében az amerikai városok 58 százalékát érheti 50 éven belül egy százalékot elérő GDP-kiesés.

Neked ajánljuk
Már a magyar befektetők pénze is fialhat környezettudatosan Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam