2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalkulációk, előrejelzések az olajipari cégek kapcsán

Hatalmasat eshet az olaj- és gázipari részvények értéke a következő évtizedekben a klímaváltozás ellen tett lépések eredményeként. Azonban ha nem történnek kellő lépések a klímaváltozás ellen, akkor még ennél is rosszabb jöhet – mutat rá egy új tanulmány.

Az olaj- és gázipari szektor cégeinek értéke akár 95 százalékkal is csökkenhet 2050-ig, ha a kormányok valóban komoly lépéseket tesznek a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében a világ legnagyobb tanácsadó cégének tartott Mercer friss elemzése szerint – írja a Financial News értesülései alapján a napi.hu.

Az elemzés szerint az erőfeszítések, hogy a klímaváltozást kezelhető mederben tartsák, a befektetők átlagos éves hozamait közel 0,2 százalékkal csökkentik majd a következő 30 évben, az elmaradt hozam 2050-ig 5,6 százalék lehet. Ezt ellensúlyozhatja viszont az, hogy egyéb területeken ugyanezek a hatások pozitívak lesznek majd az ingatlanpiacra, a kötvénypiacra és az infrastrukturális fejlesztésekre nézve.

Ugyanakkor, ha nem tesznek erőfeszítéseket a klímaváltozás ellen, akkor az az összes eszközosztály teljesítményére negatív hatással lesz ezen az időtávon.

Fotó: www.publicdomainpictures.net

Rossz és rosszabb forgatókönyvek

Ha a kormányzatok agresszívan lépnek fel, akkor a globális olajkereslet 2050-ig mintegy harmadával csökkenhet, s eközben a kevésbé szennyező földgáz kínálata mintegy 20 százalékkal növekedhet. A szén felhasználásával előállított áram részesedése ebben az esetben drasztikusan visszaszorulhat, s az új autók akár fele is elektromos lehet majd. Ebben a világban az olaj- és gázipari részvények piaci értéke 2030-ig 42 százalékkal, 2050-ig pedig 95 százalékkal eshet. Ugyanakkor a megújuló energetikába történő befektetések értéke 178 százalékkal emelkedhet.

Ha a kormányzatok nem tesznek intézkedéseket, s a szén-dioxid-kibocsátás továbbra is növekedő pályán marad, akkor a globális átlaghőmérséklet 2050-ig 4 Celsius-fokkal nőhet. Ennek a forgatókönyvnek nem lesznek nyertesei – vélik a Mercer szakértői. Igaz, az olaj- és gázipari részvények értéke csak 15 százalékkal esne ebben az esetben, azonban a 3-4 fokos hőmérséklet-emelkedést tartalmazó forgatókönyvekben minden szektor negatív reálhozamot produkálna 2030-ig, 2050-ig és 2100-ig egyaránt.

Neked ajánljuk
A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Jelentős gazdasági károkat okoztak a környezeti katasztrófák 2020-ban A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam