2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás növeli az országok közti egyenlőtlenségeket

A kaliforniai Stanford Egyetem két kutatója számszerűsítette a klímaváltozás gazdasági hatásait.

A kutatók több modellt is megvizsgáltak, és megállapították: a gazdag államok, amelyek döntő többsége a hűvösebb éghajlatú régiókban van, jól jártak a felmelegedéssel. Míg a szegény országok, amelyek zöme sokkal közelebb van az Egyenlítőhöz, pórul jártak – írja a New York Times alapján a hvg.hu.

A szakadék a klímaváltozással csak tovább nőtt a gazdagok és a szegények között.

Nigéria –29%, Norvégia +34%

Ekkora hatással volt a két ország esetében az egy főre jutó GDP alakulására a klímaváltozás 1961 és 2000 között (a tanulmány készítői ezt az időszakot vizsgálták). Vagyis ha nincs globális felmelegedés, akkor az egy főre jutó norvég GDP növekedése 34%-kal lett volna alacsonyabb, a nigériai pedig 29%-kal magasabb ebben a negyven évben. India mínusz 30%-ot könyvelhet el a klímaváltozás miatt az 1961–2000-es időszakban. 

Az ok a hőség hatására ellehetetlenülő földművelésben és az állattenyésztésben, illetve a töretlenül növekvő népességben keresendő.

Fotó: Elizabeth Haslam/visualhunt.com

A szegény országokban társadalombiztosítás híján a nagycsalád jelenti az egyetlen kapaszkodót, magas népesség mellett azonban az egy főre jutó GDP akkor is lassabban növekszik, ha a gazdaság prosperál.

egyenlőtlen feltételek

Korábban a gazdag államok vígan felhasználhatták a kőolajat és a földgázt energiatermelésre, illetve autózásra, hiszen semmiféle korlátozás sem volt. Most viszont van, és ez hátrányosan érinthet sok szegény országot, mely nem rendelkezik megújuló energiaforrásokkal.

Ráadásul a felmelegedés következményei is felemásan érintik az államokat: a gazdagabb, északibb államok jól járnak, hiszen csökkennek a fűtési költségeik, az Egyenlítő környéki szegény országok lakossága pedig rákényszerül a légkondicionálás komoly anyagi terheinek viselésére – derül ki Lengyel Miklós cikkéből.

Neked ajánljuk
A természetvédelmi területek kiterjesztéséből a gazdaság is profitálna A természetvédelmi területek kiterjesztéséből a gazdaság is profitálna A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam