2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Friss és zöld ötlet az IKEA-tól

Májustól az áruházainál termesztett saláták árusításába kezd az IKEA.

Az IKEA olyan konténereket tesztel Németországban, amelyekben talaj nélküli technológiával tudnak például vörös salátát és bazsalikomot termeszteni, a növények fejlődését pedig LED-lámpák segítik – számolt be az Origó.

A feltételek tökéletesek a maximális ízhez és a mérethez, a termesztés pedig fenntartható, hiszen nincs szállítási idő és költség

– mondta Catarina Englund, a legtöbb IKEA üzletet birtokló Ingka Group innovációs vezetője.

Fotó: pexels.com

Szerves hulladékból nyert tápanyagokkal táplálják a növényeket, ideértve az IKEA étterméből származó hulladékokat is, a körforgásos gazdálkodás elveinek megfelelően.

A hidroponikus gazdálkodás módszernél a növények nem kapnak talajt és növényvédő szereket, hanem 90 százalékkal kevesebb vízzel is beérve, tápoldatban lebegnek.
Ezzel a hagyományos gazdálkodás területének felét használják csak fel, a LED-es fényforrásokat pedig megújuló energiával táplálják az IKEA szerint.

Englund szerint körülbelül 15-20 kilogramm salátát lehet beszedni naponta konténerenként, és az a tény, hogy a salátát a helyszínen termesztik, azt jelenti, hogy pontosan az áruház igényeihez igazíthatják a termelést, csökkentve ezzel az élelmiszer-pazarlást.

Neked ajánljuk
Több 10 millió forintos beruházással csökkenti ökológiai lábnyomát Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártója A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam