Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D-nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Sanghaj új látványossága egy 26,3 méter hosszú gyalogoshíd, amelyet elsősorban Vei-guo Hszü (Xu Weiguo) professzornak köszönhetnek a helyiek – írta az ArchDailyre hivatkozva az octogon.hu.

A híd 44 üreges betonelemből áll, melyek teljes egészében egy két robotkaros 3D-s nyomtatógéppel készültek, mindössze 450 óra alatt. Ezzel a technikával integrálták a digitális tervezést, a költséghatékonyságot, az intelligens technológiát és az építészeti dinamizmust.

Mielőtt teljes nagyságában elkészült volna a 26,3 méter hosszú és 3,6 méter széles híd, egy 1:4-es arányú fizikai modellt építettek, hogy a különböző szerkezeti hibákat kiszűrhessék rajta.

Ebből kiderült, hogy a tervezett élettartamra vonatkoztatva megfelelő a teherbírása.
Az egyszerűsített folyamat a becslések szerint 33 százalékos megtakarítást eredményezett a hagyományosabb gyártási folyamathoz képest – főként a sablonok és a megerősítő rudak nélkülözésével. A szerkezet kialakításához a világ legrégebbi boltíves kőhídját, az Anji hidat vették alapul.

Neked ajánljuk
A fenntartható már kevés? Ismét kiderült: nem minden hulladék, ami annak látszik Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Innovatív eszközök napelemekhez Megint fehéredik a Nagy-korallzátony
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam