2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a növekedésre, a jólétre törekednének

A gazdasági rendszerek átalakítását követeli nyílt levélben 200 klímavédő tudós Európa-szerte.

A GDP helyett a jólétet növelné az a 200 európai tudós, akik a klímaváltozás sürgető fenyegetése miatt többek között a gazdasági rendszer átalakítását követelik az európai kormányoktól – íja a hvg.hu.

Nyílt levelük az Európa-nap alkalmából május 9-én jelent meg több európai országban és nyelven. Magyarul a teljes szöveg itt olvasható, angolul például a The Ecologist publikálta.

Jólét vagy gazdasági növekedés?

A nemnövekedés (degrowth) elmélete szerint abszurd gondolat, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés. Képviselői úgy vélik, hogy a túlfogyasztás és a termelés túlpörgetése olyan politikai és gazdasági döntéseket eredményez, amelyek hosszú távon társadalmi egyenlőtlenségekhez és környezeti ártalmakhoz vezetnek.

Az életminőség javulása, a jóllét és a boldogság viszont szerintük elérhető a túlfogyasztás csökkentésével, munkamegosztással, a kultúrának, művészetnek, családnak és közösségnek szentelt idővel.

A nyílt levél központi gondolata az, hogy a GDP növelése helyett olyan pozitív tervet kell kidolgozni, amely a növekedést célzó gazdasági modellt maga mögött hagyva valóban fenntartható jólétet teremt a társadalomban, és kezeli a klímaváltozással járó feladatokat.

A nyílt levél többek között azt követeli az Európai Bizottságtól, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktumot alakítsák át Fenntarthatósági és Jólléti Paktummá; „Munkahelyek, növekedés és befektetés” helyett „Jóllét, munkahelyek és fenntarthatóság” legyen a jelszó; illetve hozzanak létre egy főigazgatóságot a Jóllétért és a Jövő Generációiért.

A dokumentum az Európa-nap alkalmából május 9-én jelenik meg több európai országban és nyelven. Magyarul a teljes szöveg itt olvasható, angolul többek között a The Ecologist publikálta, a hvg.hu írása további részleteket közöl a levélben meghatározott cselekvési pontokról.

Neked ajánljuk
A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Jelentős gazdasági károkat okoztak a környezeti katasztrófák 2020-ban A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam