2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát intézkedések nem csak az eljövendő generációknak hajtanak hasznot

Egy új kutatás alapján a levegőminőség javítására irányuló erőfeszítések nem csak a klímaváltozás folyamatára hatnak, az egészségügyi kiadások azonnali csökkentése révén a jelenben is jutányos befektetésnek tekinthetők.

A Princetone-i és a Vermonti Egyetem kutatói a üvegházhatású gázok csökkentésének következményeit modellezve jutottak arra a következtetésre, hogy a kibocsátás visszafogása egyértelműen nem csak hosszú távú, az eljövendő generációkat szolgáló előnyökkel jár – számolt be a Daily Mail.

Eredményeik alapján az intézkedések a levegő minőségének azonnali javulásával, az érintett lakosság egészségének és életesélyeinek azonnali fejlődésével járnak – az azonnali előnyök pénzben kifejezhető haszna meghaladja a szükséges  befektetések mértékét.

A legszennyezettebb országok, Kína vagy éppen India esetében, amelyekben különösen sok, légszennyezettséghez köthető haláleset fordul elő, az azonnal jelentkező előnyök különösen látványosak lennének.

Fotó: ElizabethViera/Wikimedia Commons

A klímavédelmi intézkedésekből eredő globális egészségügyi előnyök értéke a kutatók szerint évi dollárbilliókban lenne mérhető, igaz, ez az összeg a levegőminőség javítására irányuló további erőfeszítések függvényében változhat.

A klímaváltozás kezelésére irányuló kiadások komoly vitákat képesek gerjeszteni. A mostani kutatás a Nobel-díjas William Nordhaus modelljét továbbgondolva igyekszik eloszlatni az aggodalmakat:

„Az emberi egészséggel kapcsolatos szempontok beemelésével a nehézségek többsége megszűnik: az egészségügyi előnyök azonnal jelentkeznek, ráadásul azon a területen, ahol a kibocsátáscsökkentés megvalósult.”

Ezek a hatások különösen erősen érvénysülnek a klímaváltozásért történetileg kisebb felelősséggel tartozó, fejlődő régiókban – mondta el Marc Fleurbaey, a Princeton Egyetem kutatója.

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Új eszköz a klímaváltozással kapcsolatos téves információk ellen A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: dailymail.co.uk
Vissza
Hírfolyam