2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A YouTube félmillió tonnával csökkenthetné szén-dioxid-kibocsátását, ha akarná

A YouTube-on napi egymilliárd órányi videót néznek az emberek világszerte. A videók adatátvitelét lehetővé tévő szerverek működtetése áttételesen nagyjából 10 millió tonna szén-dioxid felszabadulásával jár.

Mindezt a Bristoli Egyetem kutatói számolták ki, akik a napokban egy, az informatika és az emberi tényező kapcsolatával foglalkozó glasgow-i konferencián fogják bemutatni eredményeiket.

A New Scientist írása szerint a videómegosztót egyre inkább mobileszközökön nézik a felhasználók. Ennek következtében

a működtetéséhez szükséges energia termelésének szén-dioxid-lábnyomában is egyre nagyobb súllyal esnek latba a mobiltelefonok és tabletek: energiafogyasztásuk főként a képernyő világítására megy el, pedig sokan csak zenehallgatásra használják a YouTube-ot.

Fotó: kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu

Csakhogy az ingyenes YouTube-alkalmazásban csak úgy lehet videókat nézni (illetve hallgatni), ha az app aktív a többi alkalmazás felett, és a képernyő be van kapcsolva. A fizetős YouTube Premiumban benne van a háttérben a lezárt képernyő melletti futás lehetősége, vagyis

ez a funkció kizárólag a Google döntésén múlik.

Pusztán a YouTube-rádiózás alatti, fölösleges képernyő-világítás 100-500 ezer tonna szén-dioxid emissziójával jár évente, ami nagyjából 30 ezer egyesült királyságbéli háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A kutatók szerint számos, apróságnak tűnő fejlesztésnek környezetkímélő hatása lenne: például a videó befejeződése utáni újabb videó automatikus elindulásának kikapcsolása, vagy az, hogy a podcastepizódok mindaddig ne töltődhessenek le, míg van még meg nem hallgatott, már letöltött adás az eszköz tárjában.

Neked ajánljuk
Zéró kibocsátás, nettó zéró kibocsátás vagy szénsemlegesség – mi a különbség? Zéró kibocsátás, nettó zéró kibocsátás vagy szénsemlegesség – mi a különbség? Az elektromos autók csak annyira zöldek, amennyire az áram Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam