2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Konferencia a rozsdaterületek újrahasznosításáról

Kármentesítés és barnamezős beruházások címmel rendeznek nemzetközi szakmai konferenciát a rozsdaterületek újrahasznosításáról és rehabilitációjáról Budapesten május 14–15-én.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége kétévente szakmai konferenciát szervez a kármentesítés szakterületi eredményeinek és kihívásainak bemutatására, a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredmények és szakmai tapasztalatok megosztására, valamint a következő időszakban elérhető finanszírozási források megismerésére. Idén május 14–15-én kerül sor erre a nemzetközi konferenciára Budapesten, ahol a kétnapos konferencia résztvevői megismerhetik a barnamezős területhasználat globális trendjeit, a legújabb technológiai megoldásokat a szennyezőanyag-mérés és mintavétel módszereiről, illetve lehetőség van az elhagyott, szennyeződött ipari területek, a környezeti és egészségügyi kockázatok felmérési eredményeinek bemutatására is.

A téma fontosságát az is jelzi, hogy mind a nemzeti, mind pedig a globális ökológiai lábnyomnak egyre nagyobb szeletét adja a beépítés, s a zöld területek bevonása. A jövőben már kiemelten fontos lesz, hogy az ingatlanfejlesztések és a különböző területhasználati módok ne újabb zöld területeket vegyenek el a városlakóktól, valamint az, hogy a már rendelkezésre álló, barnamezős kapacitásokat maximálisan kihasználjuk. Mindezt nehezíti, hogy e területek újra használhatóvá tétele többnyire annak tulajdonosát, illetve aktuális használóját terheli, a szennyeződések, környezeti károsodások feltárása, azonosítása, a kárelhárítás megtervezése és kivitelezése költséges és hosszadalmas feladat.

A konferencián a szennyezett területekkel kapcsolatos helyzetfeltárással, kivitelezéssel foglalkozó szakmai szervezetek, szakértők és vállalkozások, a tudomány jeles képviselői mellett az ilyen területekkel rendelkező vállalatok, állami szereplők, hatósági és jogalkotási szakemberek mutatják be a roncsolt, szennyezett területek mentesítésének, majd rehabilitációjának korszerű módszereit.

Ezenfelül megismerkedhetünk Budapest barnamezős kataszterével, valamint több európai stratégiai területgazdálkodási jó gyakorlattal is. A sikertörténetek mellett új és kihívást jelentő témaként sor kerül az ún. európai Holt-tenger, az ukrajnai Aknaszlatina (sóbányász település) múltjának és reményteli jövőjével kapcsolatos tervek ismertetésére is.

Neked ajánljuk
Lőporgyárból környezetvédelmi kármentesítő vállalat: idén százéves a Nitrokémia Zrt. Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam