2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kapkodni azért nem szabad

A klímaváltozás elkerüléséhez változtatnunk kell a gazdaságunk működésén – de nem biztos, hogy ez csak rohamléptekben, a most működő technológiák és rendszerek azonnali leselejtezésével valósítható meg.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete szerint a klímakatasztrófa elkerülése érdekében 2030-ra környezetbaráttá kell tennünk gazdaságunk működését. A University of Leeds kutatói azonban arra jutottak, nem kell azonnal leváltanunk a fosszilis energiahordozókkal üzemelő gépeinket és kapacitásainkat – járműveket, repülőgépeket, erőműveket –, elég az, ha életciklusuk végén vonjuk ki őket a forgalomból, és váltunk zöldebb megoldásokra – írja a Piac és Profit oldalán Kriston László.

A Nature Communicationsben publikált tanulmány szerint,

ha 2018-tól kezdve az életciklus végi kivonást érvényesítjük a gazdaság összes szennyező entitásánál, akkor 64 százalék az esélye, hogy – az ipari forradalom előtti klímához képest – 1,5 Celsius-foknál valóban meg tudjuk állítani a globális felmelegedést.

Igaz, a váltás még ebben a formában is óriási erőfeszítést igényel a stakeholderektől – kormányoktól, vállalatoktól, vállalkozásoktól, a fogyasztóktól. Az átállást ugyanis nemcsak az energiaszektorban kell elvégezni a karbonsemleges vagy zérókibocsátású energiatermelésre, hanem minden ágazatban. A közlekedésnek, az ipari termelésnek, a légi közlekedésnek, az agráriumnak (a szarvasmarha-tenyésztésnek!) is fel kell számolnia az üvegházgázt kibocsátó termelési módszereket és üzletvitelt.

Neked ajánljuk
Tovább zöldíti csomagolásait az Unilever Reflektorfényben a közösségi befektetések 130 bank kötelezte el magát a klímavédelem mellett Hamarosan babot is termeszthetünk a Holdon és a Marson Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam