2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méltányosan gyártott... műanyag?!

A tudatos vásárlók már magabiztosan mozognak a fair trade csokoládék, kávék vagy éppen textilek világában, de az, hogy a csomagolás – sőt, a műanyag csomagolás – is lehet méltányosan előállított, szinte hihetetlen, de nagyon biztató, új keletű fejlemény.

A szociális műanyag az Élő Bolygónk olvasói számára nem új keletű fogalom, néhány hete számoltunk be azokról a különleges plasztikbankokról, amelyek Indonézia környezeti és szociális problémáira egyaránt megoldást nyújthatnak.

A Body Shop most hasonló kezdeményezésbe fogott. Új csomagolásaikat a világon elsőként a hivatalos minősítő szervezet által (World Fair Trade Organiztation) is elismerten fair trade módon kezelt és újrahasznosított műanyagból készítik.

A vállalat a projekt megvalósításakor nem csak a körkörös gazdaság elveinek alkalmazására, illetve a környezetkárosító alapanyagok elkerülésére törekedett, cél volt a fejlődő országok hiányzó hulladékkezelési rendszereit „helyettesítő”, sokszor nyomorgó szemétgyűjtő munkások megsegítése is.

Fotó: The Body Shop/youtube.com

Ezt szolgálja a Plastics For Change nevű szervezettel közös együttműködés, amellyel a műanyaghulladék egy részét távol tudják tartani a szeméttelepektől és az óceántól, ráadásul a városi nincstelenek számára is fenntartható bevételi forrást teremtenek.

A GreenBiz írása ugyanakkor a Body Shop modelljét ismertetve felhívja a figyelmet arra a kényes kérdésre is, hogy a körkörös gazdaság fellendülése felett érzett örömöt egyes szakértők szerint árnyalhatja az a tény, hogy a folyamat egyben az alacsony presztízsű, kis jövedelmet nyújtó munkahelyek térnyerését is eredményezheti.

Fotó: The Body Shop Community Trade/facebook.com
Neked ajánljuk
Környezetbarát nyugtát vezet be a Lidl A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: greenbiz.com
Vissza
Hírfolyam