2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A MOL kivesz 100 kilotonna szennyezett olajat a Barátságból

Annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újraindulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a MOL 100 kilotonna szennyezett kőolajat vesz ki a vezetékből, és raktároz el az érintett országok több cégéhez hasonlóan – közölte a MOL, miután áprilisban fény derült a szennyezésre.

A vállalat finomítói továbbra is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló, és a jövőben is az marad.

Az orosz és ukrán szállítócégekkel kötött megegyezés értelmében május második felétől újra megfelelő minőségű kőolaj érkezik Magyarországra, addig is a MOL a korábban felszabadított biztonsági készletből zavartalanul működteti a finomítóit.

szennyeződést április végén fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

Fotó: Wikipedia

A Barátság kőolajvezeték napi egymillió hordó, a globális olajfelhasználás egy százalékának megfelelő mennyiséget szállít.

A vevők ugyancsak megtagadták a Szentpétervártól száz kilométerre nyugatra fekvő uszty-lugai olajterminálba érkező szintén szennyezett orosz nyersolaj átvételét is. A kikötő napi mintegy 500 ezer hordó olajat szállít a világpiacra, a terminálon havonta több mint húsz tankert hajóznak be.

Neked ajánljuk
Korábban mehetnek nyugdíjba több szennyezett bányavidék lakosai Romániában A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam