2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A MOL kivesz 100 kilotonna szennyezett olajat a Barátságból

Annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újraindulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a MOL 100 kilotonna szennyezett kőolajat vesz ki a vezetékből, és raktároz el az érintett országok több cégéhez hasonlóan – közölte a MOL, miután áprilisban fény derült a szennyezésre.

A vállalat finomítói továbbra is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló, és a jövőben is az marad.

Az orosz és ukrán szállítócégekkel kötött megegyezés értelmében május második felétől újra megfelelő minőségű kőolaj érkezik Magyarországra, addig is a MOL a korábban felszabadított biztonsági készletből zavartalanul működteti a finomítóit.

szennyeződést április végén fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

Fotó: Wikipedia

A Barátság kőolajvezeték napi egymillió hordó, a globális olajfelhasználás egy százalékának megfelelő mennyiséget szállít.

A vevők ugyancsak megtagadták a Szentpétervártól száz kilométerre nyugatra fekvő uszty-lugai olajterminálba érkező szintén szennyezett orosz nyersolaj átvételét is. A kikötő napi mintegy 500 ezer hordó olajat szállít a világpiacra, a terminálon havonta több mint húsz tankert hajóznak be.

Neked ajánljuk
Több mint kétmilliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés 13 ezer liter MOL HYGI kézfertőtlenítő táboroknak Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére Trendforduló: most először csökken a szénipar kapacitása
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam