2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy egész gyár is lehet karbonsemleges

Az energiaellátás és automatizálás területén működő ABB cégcsoport átadta a világ első szén-dioxid-semleges és energiafüggetlen termelőüzemét.

A Mission to Zero projekt keretében a vállalat napenergia-erőművet helyezett üzembe leányvállalata, a Busch-Jaeger lüdenscheidi gyárában. A telephelyen az ABB technológiájával működő, 3500 négyzetméteres naperőmű a cég közleménye szerint elég energiát fog előállítani ahhoz, hogy napsütéses napokon teljes mértékben fedezze a gyár energiaigényét – számolt be a Világgazdaság nyomtatott kiadása.

Az erőmű évente várható 1100 megawattórás teljesítményével – ez nagyjából 3360 háztartás éves energiaigénye – mintegy 630 tonna szén-dioxid kibocsátása spórolható meg.

Az energia előállításába egy, a hagyományos széntüzelésű erőművek energiahatékonyságának kétszeresével működő kapcsolt energiatermelésű erőmű is besegít, ily módon a telephely energiaigényénél 14 százalékkal több energia állítható elő. A többletenergiát a rendszer a közüzemi áramellátó hálózatba fogja betáplálni.

Fotó: www.busch-jaeger.de

Az ABB 2020-ra a 2013-as szinthez képest 40 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok saját működéséből adódó kibocsátását. A csoport globális összbevételének már több mint a fele olyan technológiák értékesítéséből származik, amelyek segítik a klímaváltozást kiváltó okok hatásának mérséklését. Ez az arány 2018-ban 57 százalék volt, és a társaság 2020-ra 60 százalékra szeretné emelni.

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam