2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A papírgyártás is lehet környezetbarát

12 milliárd forintos zöldfejlesztést jelentett be a világ egyik legnagyobb papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity. A cég a jövőben alternatív, fenntartható rostszálak felhasználásával gyártja higiéniai papírtermékeit.

A cég vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalatként elkötelezett az újrahasznosítás és a zöldtechnológiák iránt. Mintegy 400 millió svéd koronát – azaz megközelítőleg 12 milliárd forintot – fektet a fenntartható alternatív rosttechnológia kialakításába.

Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vállalat mannheimi gyárában várhatóan 2020 második felétől kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket állítson elő mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából.

A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad. Egy részét állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, azonban ennek az anyagnak a fele eddig felhasználás nélkül a szemétbe került. A cég ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva. Az új eljárás lehetővé teszi, hogy a cég a gyártás során kiváltsa a friss farostot a megújuló búzaszalmával.

Fotó: Essity/facebook.com

Ez a körkörös fenntartható innovációra épülő technológia alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre, ráadásul a gyártás során is számottevően kevesebb víz és energia használatát igényli.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam