2019. november 22., Cecília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olvadástól várják a kereskedelem fellendülését

A klímaváltozás miatt felolvadt északi hajózási útvonalakon nagy haszonnal zajlik a szállítmányozás, így Oroszország kifejezetten küzd a terület újbóli eljegesedése ellen.

Az ország ambíciózus programjának részeként, amely az Északi-sarkvidékben rejlő kereskedelmi potenciál kiaknázására irányul,  Oroszország szombaton útjára indított egy nukleáris meghajtású jégtörőt – számolt be a Reuters alapján a napi.hu.

Az elmúlt években egyre hosszabb időszakokra olvadt vagy vékonyodott el a jég az itteni tengereken, így felgyorsult a hajós szállítás Ázsia, de leginkább Kína felől.

Az Ural nevű atomjégtörőt egy szentpétervári dokkban bocsátották vízre, amely jelenleg a világ egy legnagyobb és legerősebb ilyen típusú hajója. A 75 fő befogadására tervezett Ural 3 méteres vastagságú jeget is áttörhet.

Oroszország új infrastruktúrát fejleszt, így kikötőit is átépíti, hogy kihasználja az északi-tengeri útvonal (NSR) üzleti potenciálját. A felmelegedés miatt ugyanis lehetőség nyílt arra, hogy egész évben folyamatos legyen itt közlekedés.

Fotó: ODN/youtube.com

Vlagyimir Putyin elnök áprilisban elmondta, hogy Oroszország támogatja a jégtörők építését azzal a céllal, hogy jelentősen növelje az árufuvarozást a sarkvidéki partok mellett. A végső cél azonban nem a kereskedelmi útvonal kihasználása, hanem a bőséges nyersanyagkészletek kiaknázása lehet: egyes becslések szerint a terület 412 milliárd hordónyi olaj-, valamint hatalmas gázkészleteket rejt – kitermelésük azonban komoly kockázatokkal járhat.

Az Észak-sarkvidéki Tanács legutóbbi ülése azt mutatja, az Arktiszon elindult folyamatok számos ország érdeklődését keltették fel – és elsősorban nem a klímavédelmi megfontolások szempontjából.

Neked ajánljuk
Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon Két éven belül megpecsételődhet az amazonasi esőerdő sorsa – a legrosszabb forgatókönyv válhat valósággá A Starbucks kedvezménnyel jutalmazza felkészült fogyasztóit Lehet az online vásárlás is környezetbarát?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam