2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kenyai „IKEA” a hátrányból is előnyt barkácsol

Immár egy évtizede működik Kenyában az ország egyik legígéretesebb vállalkozása, a gyerekbútorokat gyártó FunKidz, amelyet egyesek „Afrika IKEA-jának” tartanak.

A több mint egy évtizede sikeresen működő vállalkozás a svéd bútoróriáshoz hasonlóan jellemzően fából készíti, és lapraszerelten árusítja bútorait, a tervezésnél pedig ügyelnek arra, hogy mind a biztonság, mind a komfortosság szempontjából megfeleljenek a célcsoport, azaz a gyerekek igényeinek – írja a Quartz alapján az Origo.

A vállalkozást a kenyai infrastruktúra hiányosságai – a víz- és az elektromos hálózat kiszámíthatatlansága – sokszor állítják nehézségek elé, 2018-ban azonban új kihívással találták szembe magukat:

Egy jelentés nyomán, amely szerint az erősödő ipar hatására néhány év alatt 200 ezer hektárnyi erdő tűnt el az országból, a kenyai kormány erdőirtási moratóriumot rendelt el.

Fotó: Funkidz Group/facebook.com

Mivel az ellenőrzött forrásokból származó alapanyag biztosítása jelentős költségnövekedéssel járt, a bútorgyártó vállalkozó frappáns módon oldotta meg a helyzetet: beemelték a termelésbe a fahulladékot és az élelmiszergyártás bizonyos rostalapú hulladékait is. 

Kényszerhelyzetből lépéselőny

Az újítással a vállalkozás vezetője szerint megvalósították az ökológiai körforgást az alapanyagok tekintetében, hiszen a most gyártott bútoraik lebomló, illetőleg újrahasznosítható anyagokból készülnek.

Ezekből az anyagokból az előzetes feldolgozás után már nemcsak gyerekbútorokat, hanem például környezetbarát iskolapadokat is gyártanak.

Úgy tűnik egyébként, hogy Kenyában kormányzati, de gazdasági és társadalmi színtéren is egyre fontosabbá válnak a fenntarthatósági és klímavédelmi kérdések. A következő évekre jelentős fatelepítési programokat irányoztak elő, és a hazai gyártószektor fejlesztését is a klímacélokkal és a zöldtechnológiákkal összhangban képzelik el. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam