2019. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Véget ér az intézményes pazarlás Franciaországban

Edouard Philippe francia kormányfő kedden bejelentette, hogy betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését, a jövőben ezeket be kell szolgáltatni újrahasznosításra, újrafeldolgozásra.

A francia miniszterelnöki hivatal szerint évente több mint 650 millió euró értékű fogyasztási cikket dobnak el vagy semmisítenek meg Franciaországban, ötször többet, mint amennyit jótékonyság gyanánt elajándékoznak.

A nem élelmiszer jellegű árucikkek – mint ruházat, elektronikai cikkek, higiéniai termékek, kozmetikumok – megsemmisítési tilalma négy éven belül fog életbe lépni.

„Megdöbbentő ez a pazarlás, megdöbbentő a józan ész számára. Ez botrány” –hangoztatta Philippe, amikor bejelentette az intézkedéseket egy párizsi diszkontüzletben.

Fotó: Nattu/flickr.com

Brune Poirson francia környezetvédelmi államtitkár januárban tett ígéretet a fogyasztási árucikkek kidobása problémájának megoldására, amikor egy televíziós dokumentumfilm feltárta, hogy az Amazon internetes kereskedőház megsemmisíti több millió olyan termékét, amelyet visszaküldtek a vásárlók.

A brit Burberry divatcég szintén felháborodást váltott ki tavaly azzal, hogy beismerte, évente eléget mintegy 28,6 millió fontnyi eladatlan terméket, megakadályozandó, hogy áron alul kerüljenek piacra. A francia kormányfő közölte: külön rendelkezések bevezetését mérlegelik a luxusiparra, hogy rávegyék a cégeket az újrahasznosításra.

Neked ajánljuk
Ha az észérvek nem hatnak... A kenyai „IKEA” a hátrányból is előnyt barkácsol Áder: minél gyorsabban klímabaráttá kell alakítani a világgazdaságot Válságossá válhat a helyzet Afrikában – korábban érkezett a szárazság 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam