2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pazarlás csökkentése bomba üzlet

Az ENSZ adatai szerint a világszerte elkészített élelmiszerek harmada végzi a szemetesben. Egy új felmérés szerint egy év alatt megtérül az a befektetés, amit az éttermek az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében folyamataik átalakítására fordítanak. Az egy év lejárta után pedig 2 százalékkal csökkennek a költségeik.

A globális szinten el nem fogyasztott élelmiszer-mennyiség az összes élelmiszer 33 százalékát, vagyis 1,3 milliárd tonnát tesz ki. Ez azért tragédia, mert közben az emberiség egykilencede (11,11 százaléka) éhezik. Vagyis lenne elegendő táplálék, csak nem ott készül el, ahol szükség van rá – írja a Guardian alapján a Piac és Profit.

Az ENSZ adatai szerint évente 940 milliárd dollárnyi veszteséget okoz a világgazdaságnak az élelmiszer-pazarlás. Arról nem is beszélve, hogy a kukába kerülő élelmiszereket is meg kellett termelni, ami temérdek, feleslegesen kibocsátott üvegházgázt jelent.

A fenntarthatósági és természeti erőforrások témákban aktív World Resources Institute új jelentést adott ki, mely először bizonyítja, hogy üzletileg is van ráció az élelmiszer-pazarlás megállításába történő befektetésben. Az intézet a Champions 12.3 nevű szervezet adataira alapozza érvelését, amely politikusokat, üzletembereket, gazdákat és nem kormányzati szervezetek tömörít, és az élelmiszer-pazarlás megszüntetését tartja fő feladatának.

A felméréshez mintegy 114 étteremben gyűjtöttek adatokat három évig 12 országban, hogy megbizonyosodjanak róla, a pocsékolás megállítására fordított költségek megtérülnek, méghozzá nem is rosszul.

Nem mindegy, hogy szemet gyönyörködtető vagy szemetet hömpölyögtető fogások kerülnek terítékre Fotó: pxhere.hu

Az elemzésből az derül ki, hogy azon éttermek 76 százalékánál, melyek nem restelltek költeni az élelmiszer-pazarlás csökkentésére és ennek megvalósítására, megreformálták belső folyamataikat, három éven belül megtérült a befektetés. Ráadásul a többségüknek (89 százaléknak) már egy éven belül megtérült a befektetés.

Az éttermek átlagosan 2 centnyi – vagyis 2 százalékos – költségmegtakarítást értek el minden egyes dollárnyi értékesített árun az első év letelte után.

A kutatás szerint az átlagos költségcsökkentés éttermenként 7:1 volt, vagyis minden egy dollárra, amit az élelmiszer-pazarlás megfékezésére kötöttek, 7 dollárnyi költségmegtakarítás jutott.

Neked ajánljuk
Tovább zöldíti csomagolásait az Unilever Reflektorfényben a közösségi befektetések 130 bank kötelezte el magát a klímavédelem mellett Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam