2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alkalmazkodó cégek a klímavédelem nyerterseivé válhatnak

Az éghajlatváltozás hatalmas veszteséget, a zöldbefektetések ugyanakkor bőséges nyereséget hozhatnak a világvállalatoknak a Carbon Disclosure Project felmérése alapján.

A londoni székhelyű Carbon Disclosure Project legújabb jelentésében azt összegzi, milyen klímakockázatokat és üzleti lehetőségeket azonosított 6937 nagyvállalat, köztük az 500 legnagyobb piaci kapitalizációval bíró óriáscég esetében – számol be a Piac és Profit.

A cégek 80 százaléka már látja, hogy a klímaváltozás káros hatással van az üzleti tevékenységére – 1000 milliárd dollárnyi bevételük kerül veszélybe a klímaváltozás miatt.

Ez részben olyan természeti erőforrások kieséséből keletkezik, amelyek ökológiai, szabályozási vagy gazdaságossági okból kiaknázhatatlanná válnak. A klímavédelmi erőfeszítésekkel összefüggésben megváltozó jogi környezet is költségeik növelésével jár majd, emellett az átalakuló éghajlat következtében keletkező károk is tetemes összeget emészthetnek fel.

A zöldüléssel a másik oldalra billenhet a mérleg

A megújuló energiák és az elektromos járművek iránti növekvő igény, a fenntarthatóságra törekvő cégekkel szemben megnyilvánuló pénzintézeti bizalom és az ennek nyomán jelentkező alacsony infrastrukturális beruházások kivitelezése vagy kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek 2100 milliárd dolláros forgalmat generálhatnak ugyanezeknek a cégeknek. 

A fenntartható üzleti lehetőségekbe történő befektetés hétszeresen megtérülhet, vagyis miután behozta a költségét, hatszoros hozamot nyújthat.

Fotó: shutterstock.com

Ez azt jelenti, hogy az említett 2100 milliárd dolláros üzleti lehetőség először 311 milliárd dollárnyi kiadást feltételez. A felmérés szerint a fosszilis-intenzív iparágakban tevékenykedő cégek is úgy tartják, hogy az alacsony karbontartalmú működési pályára való átállás több lehetőséggel jár, mint amennyi kockázattal.

A Piac és Profit írása további részletekkel szolgál arról, hogy a különböző iparágak esetében milyen bevételeket hozhat a zöld gazdasági fordulat.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam