2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óvatosan zöldül a norvég nemzeti vagyonalap

A norvég parlament megszavazta a Konzervatív Párt vezette kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, így az összességében 1 billió dollár értékű nemzeti vagyonalapból jelentős mennyiségű olaj-, gáz- és szénipari vállalat részvénye kerülhet fokozatosan eladásra.

Az így befolyó pénzt olyan megújuló energiaforrások hasznosítását fejlesztő cégekbe fektetik, amelyek nincsenek jelen a tőzsdén. E döntés után a várakozások szerint hasonló lépés következik, amely a szénipari cégekben birtokolt 5,98 milliárd dolláros részvénycsomagokat fogja érinteni – írja a New Scientist alapján az Index

A mostani döntés értelmében összesen 134 olaj- és gázipari cégben birtokolt 8 milliárd dolláros összértékű részvényt fognak fokozatosan eladni. Ezek között azonban csak olyanokat találunk, amelyek kizárólag fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkoznak.

A nagy vállalatokban, mint például a Shell és a BP, illetve azokban, amelyeknek van megújuló ágazatuk is, megőrzik a tulajdonrészüket. Emellett az eladások nem érintik az állami olajcéget, az Equinort sem.

Fotó: visualhunt.com

Ilyenformán abban sincs változás, hogy Norvégia egyre több olajat és földgázt tervez kitermelni az országtól északra fekvő vizekből – amit az Északi-sark egyre kiterjedtebb olvadása könnyít meg az elkövetkező években.

Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben Jó napot, Norvégia! Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam