2019. november 16., Ödön
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óvatosan zöldül a norvég nemzeti vagyonalap

A norvég parlament megszavazta a Konzervatív Párt vezette kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, így az összességében 1 billió dollár értékű nemzeti vagyonalapból jelentős mennyiségű olaj-, gáz- és szénipari vállalat részvénye kerülhet fokozatosan eladásra.

Az így befolyó pénzt olyan megújuló energiaforrások hasznosítását fejlesztő cégekbe fektetik, amelyek nincsenek jelen a tőzsdén. E döntés után a várakozások szerint hasonló lépés következik, amely a szénipari cégekben birtokolt 5,98 milliárd dolláros részvénycsomagokat fogja érinteni – írja a New Scientist alapján az Index

A mostani döntés értelmében összesen 134 olaj- és gázipari cégben birtokolt 8 milliárd dolláros összértékű részvényt fognak fokozatosan eladni. Ezek között azonban csak olyanokat találunk, amelyek kizárólag fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkoznak.

A nagy vállalatokban, mint például a Shell és a BP, illetve azokban, amelyeknek van megújuló ágazatuk is, megőrzik a tulajdonrészüket. Emellett az eladások nem érintik az állami olajcéget, az Equinort sem.

Fotó: visualhunt.com

Ilyenformán abban sincs változás, hogy Norvégia egyre több olajat és földgázt tervez kitermelni az országtól északra fekvő vizekből – amit az Északi-sark egyre kiterjedtebb olvadása könnyít meg az elkövetkező években.

Neked ajánljuk
Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon Egy ásványvizes cég is lehet zöld? Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam