2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Képmutató Európa

Miközben saját házunk táján jól állunk, ami az erdők telepítését illeti, és egyes slágertermékek, például a pálmaolaj esetében nagyobbrészt fenntartható forrásból származó alapanyagot használunk, sok termék elkészítéséhez még mindig a fejlődő világ klímavédelmi szempontból is felbecsülhetetlen természeti vagyonát éljük fel. 

Európa meglehetősen kétarcú a környezetvédelem, a fenntarthatóság kérdésében. Miközben a kontinensen vagy legalábbis a jelentős részén csökken a szennyezés, és terjeszkednek az erdők, ezt részben az teszi lehetővé, hogy a szennyezés és a nyersanyagok kitermelésének egy részét egyszerűen kiszervezte a világ más részeire – írja a Bloomberg alapján a G7.

Az utóbbi években a pálmaolaj káros környezetvédelmi vonatkozásairól lehetett talán a legtöbbet hallani, ám a hollandiai székhelyű, a fenntartható kereskedelem ügyeire szakosodott IDH adatai szerint pont ebben áll Európa a legjobban, mert az import 79 százaléka fenntartható forrásból származik.

Sokkal rosszabb a helyzet a faanyagnál, ahol csak 28,5 százalék ez az arány, a szójánál pedig még ennél is csapnivalóbb, mindössze 22 százalékos.

A szervezet szerint ez arra utal, hogy az importáló európai vállalatok nem tesznek eleget annak érdekében, hogy ne frissen kiirtott erdőből származó faanyagot, illetve az ott létesített ültetvényeken megtermelt terményeket vegyenek.

Égetéses erdőirtás. Egy csomó üvegházgáz felszabadítása árán elpusztul egy jelentős szén-dioxid-megkötő képességű életközösségFotó: Dikshajhingan/Wikimedia Commons

Márpedig az erdőirtás többféle módon is hozzájárul a klímaváltozáshoz: a fák kivágása többnyire égetéssel történik, az ültetvény létesítése során a talaj széntartalmának egy része is a légkörbe kerül. Ráadásul a haszonnövények ugyanakkora területen jóval kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, mint az erdők.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam