2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt élnek a legnagyobb szennyezők

Térképen láthatjuk, mely országokban és városokban élnek a legnagyobb kibocsátásért felelős vállalatok vezetői.

A

A 100 legnagyobb kibocsátónak számító vállalat vezetői és lakóhelyük. Az országokat az összesített szén-dioxid-kibocsátásukkal arányosan felnagyítva ábrázolták Fotó:  decolonialatlas.files.wordpress.com

Carbon Majors Report 2017-es elemzése szerint száz cég felelős a világ károsanyag-kibocsátásának 71 százalékáért. Ennek a jelentésnek az adatait használta a Decolonial Atlas, hogy a nyilvánosan elérhető céges információk alapján térképen jelenítse meg, hol élnek azok az emberek, akik a legtöbb káros anyagot termelő vállalatokat irányítják – írja a hvg.hu.

Valószínűleg elsőre nem sokan mondták volna azt, hogy a környezetszennyezés fővárosa Houston lenne, de jobban belegondolva nincs ebben semmi meglepő: hét nagy olaj- és energiacég főnöke él a texasi városban. A listán a második 5 ott élő szennyezővel Jakarta, majd 4-4-gyel következik Calgary, Moszkva és Peking.

Magyarországon egy ember sem él a százak közül, a környékünkről a legközelebbi hely, ahol egy nagy szennyező cég vezetője él, Bécs, az OMV-vezér Rainer Seele lakhelye.

A közelben van még a cseh Karviná, az OKD bányászcég első emberének lakhelye, valamint Katowice, ahol a Polska Grupa Górnicza bányavállalat vezetője él.

A térképet kontinensek szerint szemügyre véve kiderül, hogy Ázsiából 34-en kerültek fel a listára, Észak-Amerikából pedig 32-en. Európában 19 nagy szennyező él, Afrikából nyolcan, Dél-Amerikából öten, Ausztráliából pedig egyetlen ember került a 100-ba.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg! Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam