2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a klímatudatos bankkártya

A svéd Doconomy legújabb hitelkártyája figyeli az ügyfél kártyás vásárlásokkal elért napi szén-dioxid-kvótáját, és a kvótán túl nem enged aznap költeni.

Mivel a vállalat a megvásárolt árucikkekre nem lát rá, feltehetőleg az üzletprofil alapján állapítják meg, hogy nagyságrendileg milyen szén-dioxid-kibocsátással járt a megvásárolt termékek előállítása – írja az Origo.

A vásárlás során minden bankkártya-elfogadóhelynek az ún. MCC-kódja (Merchant Category Code) is eljut a kártyát kibocsátó bankhoz, azaz az ügyfél bankjához. Ez alapján be lehet kategorizálni az üzleteket. A Doconomy ebből számolhatja ki, hogy az adott üzlettípusban kapható áruk átlagosan milyen szén-dioxid-kibocsátással készültek.

A hitelkártya fizikai sajátosságait tekintve is környezetbarát lesz, például nem fog mágnescsíkot tartalmazni.

Fotó: Doconomy/facebook.com

Amennyiben valóban hitelkártyaként kerül majd forgalomba a kártya, úgy az a magyar ügyfelek számára gyakorlatilag nem lesz elérhető, de prepaid bankkártya változatban elképzelhető, hogy a magyar ügyfelek előtt is nyitott lesz a bankkártya igénylése – ez a kártyát kibocsátó cég döntésén múlik majd.

A Grand Prix díjat is kiérdemelt hitelkártya még nem igényelhető, de egy e-mail-címmel a fejlesztők hírlevelére feliratkozva az érdeklődők tájékozódhatnak.

Neked ajánljuk
Fenntartható logisztikai platform alakult Magyarországon Egy ásványvizes cég is lehet zöld? Két éven belül megpecsételődhet az amazonasi esőerdő sorsa – a legrosszabb forgatókönyv válhat valósággá Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam