2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A papír értékteremtő körforgása

Európa egyik meghatározó újrahasznosító, papír- és csomagolóipari cégcsoportjának legzöldebb gyára a Duna menti Hamburger Hungária, amely alapanyagként kizárólag begyűjtött hulladékpapírt használ.

A vállalat legalapvetőbb üzleti törekvése, hogy minél több értéket teremtsen a hulladékból. A termeléshez alapanyagként használt hulladék csaknem száz százalékát képesek újrahasznosítani és visszaforgatni az üzleti körforgásba, akár a végtermék, akár az energiatermelés terén – mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjúban Bencs Attila ügyvezető igazgató.

A vállalat évi hétszázezer tonna papírhulladék-alapú hullámalappapírt termel, amellyel Magyarországon a begyűjtött papírhulladék több mint nyolcvan százalékának újrahasznosítását sikerült elérnie.

„Az első láncszem a folyamatban a Duparec, amely begyűjti a papír- és egyéb, a termelés során hasznosítható hulladékot. A következő lépés a dunaújvárosi telephelyen zajlik, ahol hullámalappapírt állítanak elő. Végül a Dunapack első osztályú és testre szabott hullámtermék-csomagolóeszközökké alakítja át az újrahasznosított papírt.”

Fotó: hamburgerhungariapower.com

2016-ban 45 milliárd forint értékű fejlesztéssel üzembe helyezték a saját erőművüket, amely hulladékból kinyert, anyagában már nem hasznosítható „tüzelőanyagokat” is fel tud használni. Ez fedezi a papírgyár működtetéséhez szükséges energiát, továbbá biztosítja a papírgyártásból származó, korábban főként lerakókba kerülő termelési hulladék termikus hasznosítását is – mondta el Bencs Attila.

A Hamburger Hungária fenntarthatósággal kapcsolatos felelős hozzáállását példázza egy modernizált szenny­víztisztító üzembe állítása is, amelynek hála 

„a húsz évvel ezelőtti vízfelhasználás a hetedére zsugorodott, és a gyártáshoz kölcsönvett vizet hasonló tisztasággal adjuk vissza a természetnek, mint ahogyan kaptuk.”

Az ügyvezető igazgató sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon a papírhulladék-begyűjtés aránya elmarad az  európai uniós átlagtól. A lakossági gyűjtési és válogatási rendszer hatékonyságának javítása érdekében a vállalat együttműködik a szakpolitikával a szabályzás fejlesztésén.

Viland Gabriella interjúja a Magyar Hírlap online kiadásában olvasható.

Neked ajánljuk
A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban Egymillió munkahelyet teremtene a zöld átállás Nagy-Britanniában A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam