2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton a nettó zéró emisszió felé

A világ egy olyan időszakba lép, amikor a fenntarthatóság nemcsak jót tesz a környezetnek, hanem igen nagy hasznot is hoz – véli Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

Két fontos csúcstalálkozóra kerül sor a héten, amelyeknek a történelem leggyorsabb gazdasági átalakulását megvalósító pályára kellene állítaniuk a világot. De a G20-országok vezetőinek csúcstalálkozójától és az ENSZ szeptemberi klímavédelmi csúcsának menetrendjét véglegesítő egyeztetésektől is csak apró előrelépéseket várhatunk – szögezi le Rockström a Project syndicate számára készített véleménycikkében, amelyet magyarul a Világgazdaság közölt.  

A kutató úgy véli, a G20 csúcstalálkozó napirendjén szereplő „forradalmi innovációk” helyett – mint például a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás –, amelyek még gyerekcipőben járnak, a már most is piacképes megoldásokra kéne koncentrálnunk. 

Fotó: maxpixel.net

A nettó zéró emisszió elérése – amely mellett egyre több ország kötelezi el magát 2050-ig, vagy még rövidebb határidővel – Rockström szerint néhány évtizeden belül „mind technikai, mind gazdasági szempontból megvalósítható”. A gyorsan csökkenő költségek ugyanis már képessé teszik az alternatív energiaforrásokat, hogy hatékonyan versenyezzenek a fosszilis üzemanyagokkal.

Az alternatív energiaforrások térnyerésével a klímaváltozás megfékezésének költségei egyre alacsonyabbá válnak, ráadásul minden emissziócsökkentésre elköltött dollár hétszeres hasznot hajt számos területen a gazdaságtól az egészségügyig.

„Ahogy ezek a trendek egyre jobban szétzilálják a hagyományos, jelentős mértékben az emisszióra alapozó üzleti modelleket, egy olyan önmagát erősítő ciklust alakítanak ki, amely lökést adhat az emissziómentes jövő irányába” – állítja Johan Rockström.

Fotó: shutterstock.com

A folyamat felgyorsítása azonban a szakember szerint a kormányzatok aktív részvételét kívánja meg:

a fosszilis üzemanyagokról át kell állniuk a megújuló energiaforrások támogatására, moratóriumot kell bevezetniük a szénre és az erdőirtásokra, nem szabadna új szénalapú beruházásokat elindítaniuk, a meglévő létesítményekkel kapcsolatban pedig gyors kivezetési tervekre lenne szükség.

„A világ egy olyan időszakba lép, amikor a fenntarthatóság nemcsak jót tesz a környezetnek, hanem igen nagy hasznot is hoz. A G20-csúcs és az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek ezt be kellene látniuk, és ennek megfelelően kellene saját gazdaságukat a 2050-re szóló célokhoz igazítaniuk” – írja Johan Rockström.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam