2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális cégek feletti kontroll

Őrködni kell afölött az államnak, hogy mit tesznek a globális cégek – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A globális cégeket alapvetően egy cél hajtja, a maximális profittermelés. Egy államnak azonban védenie kell az embereket, a társadalmat, a környezetet – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász. Az egyetemi tanár úgy fogalmazott: a környezet, a klíma egyik fő veszélyeztetője éppen a globális cégek szállítási tevékenysége – idézte a hirado.hu.

A G20-országok oszakai csúcstalálkozójával kapcsolatban a közgazdász azt mondta: a szabadkereskedelmi megállapodások arról szólnak, hogy mindenki szeretne eladni a piacon, mert azzal saját gazdaságát tudja erősíteni.

Csath Magdolna közölte: Kína már nem olcsó termékekkel szeretné elönteni a világpiacot, hanem az értéklánc nagy hozzáadott értékű ágán akar versenyezni. Ma már Kína a nemzeti jövedelem százalékában többet fordít kutatás-fejlesztésre, mint az Európai Unió.

Fotó: shutterstock.com

Kitért arra: az Amerikai Egyesült Államokban 2020-ban választások lesznek, és Donald Trump elnök háttere – a mezőgazdaságból élők és az úgynevezett „sötétkéményes gyáripar” – számára fontos lehet, hogy Kína ígéretet tett arra, több mezőgazdasági terméket fog importálni.

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam