2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden, amit a Zöld programról tudni akart!

Nyilvános szakmai konzultációt indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Zöld programról, amivel a magyar pénzügyi közvetítőrendszernek a környezeti fenntarthatósághoz való erőteljesebb hozzájárulását tervezik elősegíteni.

Az MNB szerdai, MTI-nek küldött közleményében felidézik, hogy a jegybank 2019 februárjában hirdette meg Zöld programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöldgazdaság finanszírozásának bővítése érdekében.

A programban az MNB számos intézkedéssel ösztönzi a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek környezettudatosabbá, zöldebbé tételét is.

Első lépésként az MNB pályázatot hirdetett a felügyelt pénzügyi intézmények számára a 2019. évi Zöld pénzügyek díj elnyerésére. Szintén a Zöld programba illeszkedik az az intézkedés, hogy az MNB – jegybanki körökben az elsők között – elkülönített zöldkötvény-portfóliót hoz létre a devizatartalékban – emlékeztet a jegybank.

Fotó: shutterstock.com

Következő lépésként az MNB tanulmányban foglalta össze azokat a lehetséges intézkedéseket, amelyek a zöld pénzügyi piacok beindítását, fejlesztését célozzák.
A közlemény szerint, mivel a pénzügyi rendszerben a „zöld fordulat” csak fokozatos, tudatos folyamaton keresztül mehet végbe, a vitaanyag számos strukturális intézkedést is tartalmaz – például a témával kapcsolatos lakossági ismeretterjesztésre, keresletélénkítésre, vagy éppen a zöld pénzügyi kutatásokra, szakemberképzésre vonatkozóan.

A szerdán nyilvános konzultációra bocsátott dokumentumban szereplő, jelenleg az MNB által vizsgált intézkedésekre a jegybank a nyár folyamán várja az érintett piaci és társadalmi szereplők észrevételeit, javaslatait. Az MNB ezek alapján 2019 őszén alakítja ki végleges intézkedési csomagját – olvasható a közleményben.

Neked ajánljuk
Mekkora az állampapírok karbonlábnyoma? Steiner Attila: komoly iparfejlesztési lehetőség van a zöldgazdaságban 2,4 milliárd eurós befektetési támogatást jelentett be az Európai Bizottság A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam