2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdaság szereplőinek is kijut a fiatalok haragjából

A francia tüntetők elfoglalták az Amazon egyik Párizs melletti raktárát, majd a kapukhoz és a forgóajtókhoz láncolták magukat. A bevétele alapján a világ legnagyobb internetes cégét azzal vádolták, hogy kereskedelmi gyakorlatával tönkreteszi a bolygót, ráadásul még munkahelyek tízezreit is ellehetetleníti.

A tüntetők azt követelték, hogy a francia kormány vegye elejét, hogy az Amazon a meglévő öt mellé három új raktárat nyisson Franciaországban – számolt be a Qubit.

Felrótták a vállalatnak azt is, hogy az intenzív árufuvarozásban utazó cég, amellett, hogy nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz és a túltermeléshez, tönkreteszi a helyi manufaktúrákat és kisebb üzleteket, ráadásul kevés adót fizet.

Nem ez az első eset, hogy a cégnek szemére hányják üzleti gyakorlatát. Idén áprilisban saját alkalmazottai írtak Jeff Bezos vezérigazgatónak és a cég igazgatótanácsának nyílt levelet, amelyben követelték, hogy a cég sürgősen csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, felhőalapú szolgáltatásaival ne támogassa a kőolaj- és földgázipart, valamint alkossa meg azt a stratégiát, amellyel záros határidőn belül százszázalékban megújuló energiákra állítja át a cég működését.

Tüntetők az Amazon épületénél Fotó: Ruptly/youtube.com

Az Amazon most is, akárcsak saját munkavállalói elégedetlenkedésekor, mindössze egy meglehetősen semmitmondó válaszra méltatta a követeléseket. Elmondta, hogy csak idén 1800 új munkahelyet létesített Franciaországban, és „dolgozik rajta”, hogy – például kisebb, könnyebben újrahasznosítható csomagolások révén – csökkentse a cég ökológiai lábnyomát.

Neked ajánljuk
Klímavédő szemléletűek is támogatnak szennyező iparágakat Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Mose ismét megmentette Velencét
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam