2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzleti megoldás egy környezeti problémára

Egy holland cég globálisan oldaná meg az elhasznált autógumik problémáját.

Évente 1,5 milliárd autógumit dobnak ki világszerte, és ennek legnagyobb része a szemétégetőkben végzi. A mérgező füstök, melyek égetés közben keletkeznek, szennyezik a környezetet, és rossz hatással vannak a levegő minőségére, így az egészségünkre is – fogalmaz az Nrgreport.

Egy holland cég, a Black Bear Carbon viszont új, fenntarthatónak tűnő megoldással állt elő, ez pedig annyira meggyőzőnek tűnik, hogy a 2019-es World Economic Forum technológiai úttörőjének díját is elnyerte.

Technikájuk szerint először felmelegítik az öreg gumikat, majd feldarabolják azokat, gumipelletet készítve belőlük. Ez a fekete pellet „kormot”, vagyis fekete színezőanyagot tartalmaz, melyet jól fel tudnak használni új termékek elkészítéséhez

 – csak néhány példát említve: a tollunkban lévő tintától kezdve a laptopunk billentyűzetéig, de virágcserepet, konyhai eszközöket, konnektorokat, vagy akár ismét autógumikat is lehet belőle gyártani, sőt, műanyag bútorok készítésénél is felhasználható színezésre. Egy gumiabroncs negyven százalékát lehet így (újra) felhasználni.

Forrás: vimeo.com

A gumiőrlemény fel nem használható részét, kb. az eredeti mennyiség hatvan százalékát ezután olajjá és gázzá alakítják, amivel a daraboláshoz és az új termékek előállításához szükséges energiát fedezik. A vállalatnak így negatív szén-dioxid-lábnyoma van.

A cég tulajdonosai azt akarják elérni, hogy minden egyes használt autógumiból olyan termék jöjjön létre, aminek hasznát vesszük. A Hollandiában lévő telephely évente egymillió gumiabroncsot tud feldolgozni – számításaik szerint 800 további üzemmel azonban a világon használt összes gumiabroncsot újra tudnák újrahasznosítani.

Fotó: Alex/flickr.com
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam