2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az informatikában is létezik zöld út

Vajon gondolnak-e a cégvezetők arra, hogy a vállalati munka szerves részét képező informatikai rendszerek és megoldások környezetkímélőek is lehetnek?

Rengeteg környezetkímélő lehetőség rejlik az informatikában, noha ezeket egyelőre nem mindenütt használják ki. A problémáról Berdó Attila, az IT Részleg Kft. vezetője, kis- és középvállalatokkal foglalkozó informatika-szakértője nyilatkozott a ComputerWorldnek.

„Míg a nagyvállalatok komoly, a környezetvédelmi és az energiatakarékossági szempontokkal már a tervezéskor számoló informatikai stratégiával rendelkeznek, addig a kisebb cégeknél kevesebb tudatossággal, az éppen aktuális igények mentén, ad hoc módon alakul ki az IT-rendszer” – mondta el a szakértő.

A megfelelő informatikai eszközök és technológiák (virtualizáció stb.) kiválasztásával például egyszerre csökkenthetjük az energiaszükségletet és a környezeti terhelést.

Az adattárolás területén is könnyű előrelépni: a felhőszolgáltatások használatával kisebb lehet a cég ökológiai lábnyoma, ráadásul a papírfelhasználása is jelentősen csökkenthető. A vállalkozás közlekedésből eredő környezetkárosítását pedig az online csoportmunka és -meeting, illetve a távmunka révén mérsékelhetjük.

Fotó: pxhere.com

A hálózati infrastruktúrákat, szünetmentes eszközöket gyártó cégek egyre több olyan, kis- és középvállalatok számára kifejlesztett megoldást dobnak piacra, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak – mondta el a szakértő. 

Emellett az informatikai eszközök élettartamának kiterjesztésével, rotációjával csökkenthetjük a keletkező elektronikai hulladékok mennyiségét.

Ha pedig már elkerülhetetlen a selejtezés, akkor a még működőképes eszközöket a vállalatok, társadalmi felelősségvállalási programjuk részeként, felajánlhatják oktatási célra vagy rászorulóknak.

Neked ajánljuk
A zöldmegújulás a munkanélküliség kezelésében is segíthet? A nyagyvállalatok is a klímabarát gazdaságélénkítés mellett Petíciót indított a Magyar Természetvédők Szövetsége Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam