2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína jól jár a világ megmentésével

Kína alaposan feladta a leckét a legnagyobb riválisainak, a nyugati világ ipari országainak a szél- és a napenergiát hasznosító eszközök gyártásában.

A nyugati világban sokan tekintenek gazdasági fenyegetésként arra, hogy Kína igen versenyképes ipari hatalommá emelkedett. A szél- és napenergia eszközeinek fejlesztése terén Kína valóban jelentős előnyre tett szert a fejlett ipari államokkal folytatott versenyben – idézi Nick Butlert, a Financial Times (FT) veterán energetikai szakkommentátorát a Napi.hu.

Anélkül, amit ezen a téren a kínaiak elértek az elmúlt évtizedben, nem növekedhetett volna olyan gyors tempóban az alternatív energiatermelés, ahogy nőtt, nem léphetett volna előre a világ az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése felé – véli Nick Butler.

Az, hogy a szél- és a napenergia ma már állami támogatás nélkül is versenyképes a hagyományos áramtermelési módszerekkel, a kínai vállalatok felpörgött turbina- és panelgyártásának köszönhető.

Kína jóval mások előtt jár az új áramellátási rendszerek kifejlesztésében és bevezetésében, továbbá világelső a lítiumion akkumulátorok előállításában is. Ez azt jelenti, hogy vezető szerepet szerzett magának az energiatermelés átállásának folyamatában, amelyben a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia helyét a megújuló források veszik át.

Fotó: TheClimateGroup/visualhunt.com

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy ebben az óriási fejlődésben a világ megmentésének vágya motiválná a pekingi vezetést. Hszi Csin-ping elnök irányításával minden politikai akaratukat, tehetségüket és pénzügyi erejüket annak szolgálatába állították, hogy Kínát globális ipari szuperhatalommá tegyék.

Az amerikai Brookings kutatóintézet friss jelentésében megfogalmazott egy optimista forgatókönyvet Kína és a nyugati országok együttműködésére. E szerint a pekingi vezetés keresi a módját annak, hogy leváltsa az állami támogatásra alapuló gazdasági modellt, mert túltermelésre ösztönzi a cégeket, azaz hatékonyabbá akarja tenni a vállalatokat. Eközben mérséklődött a szellemi javak lopkodása is, ami utat nyithat a nyugati cégek beáramlása előtt: részben önállóan, részben helyi vállalatokhoz kapcsolódva beléphetnek a kínai zöldenergia-iparba. Az FT szakírójának azonban kétségei vannak a jelentésben felvázolt kép realitásával kapcsolatban.

Neked ajánljuk
Szigorral bír innovációra az EU Új védjegyek tanúsítják a termékek kiválóságát és környezetbarát tulajdonságait Több mint egymillió elektromos töltőállomás üzemel már Kínában Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam