2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Deloitte: tovább drágulhatnak a szén-dioxid-kvóták

A tanácsadó cég szerdai elemzése alapján tavaly csökkent ugyan a kvótakereskedelmre kötelezett magyar cégek szén-dioxid-kibocsátása, ám a kvótaárak olyan mértékben nőttek, hogy a vállalatok költségei jelentősen emelkedtek. 

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. A 2005-ben létrehozott rendszerben az érintett erőművekre és gyárakra meghatároznak egy szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid-kvótákért „cserébe” szennyezhetik a levegőt.

Magyarországon a 176 kvótakereskedelemre kötelezett vállalkozás körében 2018-ban megszakadt az utóbbi évek kibocsátásnövekedési trendje: a 2017-ben mért 22,6 millió tonnás CO2-kibocsátás tavaly 22,3 millió tonnára csökkent.

Ennek megfelelően mérséklődött a kvótavásárlási igény, 13,6 millió tonnáról 13,2 millió tonnára, ám míg 2017-ben a szén-dioxid-kvóta ára átlagosan 5,84 euró volt, addig 2018-ban már 16,03 euró.

Fotó: needpix.com

A vállalat közleménye idézi Lukács Ákost, a Deloitte fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetőjét, aki elmondta: „a számok alapján egyértelmű, hogy egy átlagos hazai érintett vállalkozás pénzügyi kitettsége csaknem a háromszorosára nőtt 2017-hez képest a 2018. év végére. A teljes szabályozott iparágban pedig közel 80 millió euróról 212 millió euróra nőtt az összgazdasági költsége az emissziókereskedelmi megfelelésnek.”

A Deloitte szerint az érintett vállalkozások számára elkerülhetetlen a működési hatékonyság növelése, az egyes iparágaknak megfelelő megújulók bevezetése, az energiahatékonyság fokozása és adott esetben az új gyártási-termelési technológia bevezetése.

Ennek komoly költsége van, de a források különböző európai uniós támogatási rendszereken keresztül, vagy például az EIB Innovációs Alapja révén – részben – előteremthetők – ismerteti a cég közleménye.

Neked ajánljuk
Több mint 80 millió tonnával csökkentette kibocsátását hazánkban a Tesco A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Triplázódnak Nagy-Britannia erdői Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam