2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ennek az üzleti modellnek bérelt helye van egy fenntartható világban

Ismert márkák sora – az IKEA, a H&M vagy éppen a West Elm – a fenntarthatóság jegyében és a hulladék csökkentése érdekében termékeire bérlési lehetőséget vezet be.

Évente 9,5 millió tonna textilhulladék keletkezik csak az Egyesült Államokban. Ennek csökkentése érdekében indított bérleti partnerprogramot a West Elm, mégpedig az otthoni textíliák körében. De vajon a vásárlás helyett tényleg a bérlés lehet a jobb megoldás? – teszi fel a kérdést a Sustainable Brands cikke nyomán az Origo.

Hiszen a textíliák bérlése ugyan segítheti a termék életciklusának maximális kihasználását, ugyanakkor elképzelhető, hogy éppen a bérlés következtében ez az időtartam lerövidül, és az elkopó darabokból gyorsabban válik hulladék.

Ahhoz, hogy a textilbérlés igazán fenntartható legyen, egy zárt láncot kell létrehozni, amelyben a termék útja nemcsak a tervezéstől az elhasználódásig tart, hanem visszatér a tervezés fázisába.

A Coyuchi az első cég, amely ezt a zárt láncú textilprogramot használja. Az előfizetői program keretében 6, 12 vagy 24 hónapos ciklusban friss és organikus ágyneműt és törülközőt küld az előfizetőknek havi öt dollárért (kb. 1500 forint).

Coyuchi ágyneműk Fotó: coyuchi.com

Amint az új textíliák megérkeztek, a régieket vissza lehet küldeni a cégnek, ráadásul ugyanabban a csomagolásban. Ezután a cég partnere, a The Renewal Workshop megpróbálja megújítani, felújítani vagy újrahasznosítani ezeket a textíliákat – például táskák, kiegészítők vagy akár ruhák is készülnek ezekből. Bár a cég textil-újrahasznosítási programja még nem teljes, a folyamat fejlődik, és a Coyuchi a százszázalékos újrahasznosítást kívánja elérni.

Neked ajánljuk
Pitypangabronccsal járná a fenntarthatóság útját a Continental Konferencia a karbonsemleges újraindítás jegyében Egyedülálló okosotthonok és irodaház épül Budaörsön Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam