2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leszámolnak a műanyag palackokkal a San Franciscó-i reptéren

A hónap végén életbe lépő intézkedéssel évente négymillió műanyag palacktól szabadul meg a légikikötő. Aki ezentúl vizet akar inni, de nincs nála saját palack, annak újratölthető kulacsot kell vennie, amit 100 helyen ingyenesen megtölthet szűrt vízzel. Minden egyszer használatos műanyagot kiiktatnak, céljuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és az energiafelhasználást.

Száműzték az egyszer használatos műanyag palackokat a San Franciscó-i Nemzetközi Reptérről. Az ország egyik legfontosabb repterének példa nélküli intézkedése augusztus 20-án lép életbe.

A változás érinti a reptéri éttermeket, kávézókat és az automatákat is Fotó: flickr.com/Min Jin

Azoknak az utazóknak, akiknek vízre van szükségük, újratölthető alumínium- vagy üvegkulacsot kell vásárolniuk, ha nem hoztak saját palackot. A repülőtér területén 100 palackutántöltő helyet alakítanak ki, ahol ingyen lehet szűrt vizet vételezni.

A San Franciscó-i önkormányzathoz tartozó repülőtér egy 2014-es rendeletet követ, amely megtiltja a műanyag palackok értékesítését a város tulajdonában lévő ingatlanokon. 

A műanyag csökkentése része a nagyobb tervnek, melynek célja a szén-dioxid-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése és a hulladéklerakókra kerülő szemét nagy részének kiiktatása 2021-re

 – mondta Doug Yakel szóvivő.

A San Franciscó-i Nemzetközi Reptéren évente mintegy négymillió műanyag palackot értékesítenek. Eddig Dubajban és Indiában is bejelentettek hasonló intézkedéseket, de azokat még nem léptették életbe.

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Térképre kerültek a világ legszennyezőbb folyói Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam