2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kisöprik a szennyező cégeket a profik

Szintet lépett a befektetői társadalom a klímaváltozás ügyében. Éveken keresztül csak közgyűlési határozatokban próbálták rábírni a cégeket a környezettudatosabb magatartásra, most nagy vagyonkezelő cégek kezdték el tömegével eladni az olajipari és szénbányászatban érintett cégek részvényeit. Lovas-Romváry András, a Napi.hu újságírója cikkének kivonata.

Évek óta tartó eredménytelen találkozók és semmitmondó közgyűlési határozatok után néhány befektetési alap egyszerűen elkezdett kiszállni az összes olajipari és szénbányászatban érdekelt cég részvényeiből – írja összefoglalójában a Bloomberg.

A londoni Legal & General Investment Management (LGIM) nevű vagyonkezelő cég például júniusban 300 millió dollárnyi Exxon-részvény eladását jelentette be, s azt is, hogy megmaradt tulajdonrészével ellenezni fogja a cég elnök-vezérigazgatója, Darren Woods újraválasztását.

Elég volt a beszédből

A klímaváltozás kérdése egyre hangsúlyosabbá válik, s ezzel párhuzamosan

a nagy befektetőcégek egyre inkább a környezetbarátabb irányba próbálják meg a cégek működését terelni. Először beszéltek, aztán határozatokat hoztak a közgyűléseken, s most a drasztikusabb fegyverhez nyúltak, elkezdték eladni a nekik nem tetsző cégek részvényeit. 

Fotó: Pixabay

Úgy tűnik, megérkezett a lendület – mondta Mark Lewis, a BNP Paribas Asset Management klímaváltozás hatásait kutató vezető befektetési elemzője. 

Megvannak az első lépések

Az elektromos energia előállítására alkalmas szén iránti kereslet globálisan csökken, ahogy a különböző kormányok megpróbálnak erőfeszítéseket tenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Eközben néhány vagyonkezelő úgy döntött, túl kockázatos ügyfelei pénzét olyan iparágba lapátolni, amely környezeti szempontból nem fenntartható stratégiát követ – írja az összefoglaló. 

Az alapkezelő cégek Climate-Action 100+ nevű csoportja, amelynek tagjai összesen 33 ezer milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, már számos eredményt elért az idén.

Rávették például a Royal Dutsch Shellt, hogy tűzzön ki rövid távú klímacélokat. A BP-nél támogatták a részvényesi kezdeményezést, amelynek következtében a cégnek ezentúl közölnie kell, hogy befektetései mennyire felelnek meg a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek.

Nyomásukra a világ legnagyobb bányászati vállalata is vállalta, hogy csökkenti szénkitermelését. A klímaaktivisták szerint ugyanakkor ezek a kis lépések nem elegendőek, túl kicsik és túl későn jönnek. 

Ugyanakkor a pénzügyi világot belülről ismerő források a hírügynökségnek azt mondták, a változások mértéke meglepően gyors. 

Meryam Omi, az LGIM fenntartható és felelős befektetési stratégiáért felelős vezetője  szerint a szilárd tényekre alapuló elemzések voltak képesek meggyőzni a nagy cégeket hozzáállásuk megváltoztatására. 

A teljes cikk a Napi.hu-n olvasható.

Neked ajánljuk
Valóban válságállónak bizonyulnak az ESG-alapok Amikor a fenntarthatóság nem csak üres ígéret A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam