Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öngyógyító robotok, amik maguktól érzékelik a sérüléseiket

Ezek a gépek biztonságosabban és fenntarthatóbb módon tudnak dolgozni, a jövőben pedig akár az emberi munkaerőt is képesek lesznek felváltani.

Különleges, öngyógyító robotokon dolgoznak a Brüsszeli Szabadegyetem és a Cambridge Egyetem tudósai egy, az Európai Unió által támogatott projekt keretében a The Guardian beszámolója szerint.

A gépek képesek lesznek fájdalmat érezni, észreveszik, ha megsérülnek, és újra tudják építeni magukat minden emberi segítség nélkül.

Fotó: Bram Vanderborght (Robotics)

Ehhez rendkívül érzékeny karokat építenek a robotokba, amelyek háromdimenziós nyomtatással készülnek. Ezekkel képesek különböző cselekvésekre, például apró, lágy ételek (zöldségek, gyümölcsök) megfogására, vagy kisebb „öngyógyító műtétekre”. Ha utóbbira szükség lenne, 40 perc alatt helyre tudják majd állítani magukat.

Bram Vanderborght, a Brüsszeli Szabadegyetem professzora és projektvezetője elmondta, hogy az elmúlt néhány évben már megtették az első lépéseket az öngyógyító robotok kifejlesztésében, a mostani munkájuk során pedig

szeretnék elérni, hogy a robotok biztonságosabb és fenntarthatóbb módon tudjanak működni. Azzal ugyanis, hogy képesek saját magukat megjavítani, jelentősen csökkentik a költségeiket.

A tudósok szerint a robotoknak a mezőgazdaságban is hasznát vehetik majd, mivel képesek kisebb gyümölcsöket és zöldségeket megtartani és máshová helyezni. A jövőben azonban az alacsonyabb képzettséget igénylő munkáknál felválthatják az emberi munkaerőt is.

Neked ajánljuk
Befektetések a változásba Egyre több vállalat lép a járvány leküzdéséért Vásároljuk és használjuk környezettudatosan a ruháinkat! Több száz egyeddel ritkítják a yellowstoni park bölényállományát, a természetvédők tiltakoznak Rovelli Carlo: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk – E-könyv
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam