2020. november 28., Stefánia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld fordulat a műanyag palackoknál – felbukkant egy markáns tiltakozó réteg

Nem mindenkinek jön be a PET-palackok tervezett visszaváltása a szlovákoknál, ahol – több más európai országhoz hasonlóan – így kívánják elérni az uniós újrahasznosítási előírás szintjét. A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint a betétdíjak bevezetése költségnövekedést eredményez, ami hatással lehet az árakra, és a vásárlók gondjai is növekednek majd.

„Óriási katasztrófa az országnak”; „fölöslegesen kidobott pénz” – így reagáltak a Szlovák Kereskedelmi Szövetség képviselői a környezetvédelmi minisztérium törvényjavaslatára, amely betétdíjassá teszi a PET-palackokat. A tárca szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a visszaváltási rendszer 90 százalékban hatékony legyen.

Szlovákiában jelenleg a PET-palackok 60 százalékát szelektálják, de 2029-ig az Európai Unió tagországainak 90 százalékra kell jutniuk a palackok újrahasznosításában.

A környezetvédelmi minisztérium ennek a kötelességnek már 2024-ig eleget akar tenni, ezért javaslatot terjesztett elő a PET-palackok visszaváltására közvetlenül az üzletekben. Egy tavalyi elemzés mintegy 80 millió eurós kezdeti befektetéssel számol.

Fotó: Pixabay

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke, Martin Katriak szerint ez az összeg jóval nagyobb lehet, ráadásul nem hatékonyan felhasznált pénzről van szó, ami az újrahasznosítást csak szimbolikusan segíti elő.

A minisztérium azzal érvel, hogy a gyártóknak az induláskor kedvezőbb hitelfeltételeket nyújtanak majd. A szaktárca szerint a visszaváltás bevezetésével nem szűnik meg a szelektív hulladékgyűjtés. A kiadott állásfoglalás szerint

jelenleg tíz európai országban működik a palackok visszaváltása, és egyetlen esetben sem szűnt meg a szelektív hulladékgyűjtés.

A külföldi tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy a visszaváltás jótékony hatással volt a szeletív hulladékgyűjtésre, mivel az emberek elkezdték másfajta hulladékok szelektálását is.

A szövetség szerint a betétdíjak bevezetése költségnövekedést eredményez, ami hatással lehet az árakra, és a vásárlók gondjai is növekednek majd.

A PET-palackban vásárolt ital árában ugyanis automatikusan benne lesz a betétdíj is.
Visszaváltani azonban csak hibátlan állapotban levő és eredeti címkével, valamint a speciális szlovákiai kóddal ellátott palackokat lehet. Az ilyen palackokat sem váltják azonban vissza minden üzletben, csak a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületűekben. Martin Katriak szerint ez a kisebb üzleteket hátrányos helyzetbe hozza, s éppen ezek az üzletek azok, amelyekben hazai kereskedők vállalkoznak.

Neked ajánljuk
Megosztó módon termesztett növény segíthet leváltani a műanyagot? 454 tonna nehezen újrahasznosítható műanyagot vont ki a Tesco Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam