2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biztosítók irtóznak az erdőtüzek füstjétől

A tavalyi év pusztító erdőtüzei máig éreztetik hatásukat az Egyesült Államokban: a társaságok igyekeznek kihátrálni a potenciálisan veszélyeztetett ingatlanok biztosításából. A mostani helyzet előrevetíti azokat a dilemmákat, amelyekkel a klímaváltozás nyomán gyakoribbá váló káresemények a lakosságot, a kormányokat és a biztosítótársaságokat világszerte szembesíthetik.

A hivatalokhoz több amerikai államból – Kaliforniából, Washingtonból, Montanából és Coloradóból is – sorra érkeznek a panaszok olyan ügyfelektől, akiknek a biztosítótársaság visszautasította a szerződésük meghosszabbítását – számolt be a The New York Times.

Montanában a vállalatok átalakították a tűzveszélyesség értékelésével kapcsolatos eljárásokat:

korábban a szerződéskötéskor pusztán a legközelebbi oltóállomás távolságát vették figyelembe, most alvállalkozók által végzett összetett kockázatbecslés alapján döntenek, ami nemcsak a környező növényzet és a talaj állapotára, de az uralkodó széljárásra is kiterjed.

Lángoló erdő Kaliforniában 2013 augusztusában Fotó: U.S. Department of Agriculture/Wikimedia Commons

A biztosítások számának csökkenését az erdőtüzektől sújtott régiókban a Kaliforniai Biztosítási Hivatal statisztikái is igazolták. A fő kérdés most az, hogy az óvatosság átmenetinek bizonyulhat-e. Sajnos a szakértők többsége a klíma szárazabbá és melegebbé válásával párhuzamosan az erdőtüzek gyakoriságának növekedésére számít.

Ebben az esetben valószínű, hogy a biztonságos lakhatás feltételeinek fenntartásában a biztosítótársaságok mellett sokkal nagyobb szerep hárul majd a kormányzatra és a lakosságra: előbbi az erdők karbantartásával és az építkezés szigorúbb szabályozásával, utóbbi az átgondolt lakhelyválasztással tehet a nagyobb károk megelőzéséért.

Neked ajánljuk
Útiterv készült az európai építőipar klímabarát fordulatához A tájékozottabb fogyasztó tudatosabb fogyasztó Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam