2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többe kerül a szén-doxid-kibocsátás

Annak ellenére, hogy egyes vállalatok szén-dioxid-kibocsátása csökken, az árak növekedése miatt egyre többet kell kvótavásárlásra költeniük. A kínálat az európai uniós szén-dioxid-piacon tovább csökkenhet, erősítve a kvótaár növekedési tendenciáját és tovább fokozva a cégek költségeit.

A kibocsátás szabályozására létrehozott szén-dioxid-piacon a közelmúltban bekövetkezett változások miatt már most számottevő pénzügyi kockázatot jelent a kötelezetteket terhelő kvótavásárlási igény. Tavaly a jelentős kvótaár-növekedés miatt 2017-hez képest háromszorosára ugrottak az érintett magyar vállalkozások pénzügyi terhei. Mivel a következő években aligha lehet az árak mérséklődésére számítani, elkerülhetetlen e kitettség aktív menedzselése – számolt be a Pénzügyguru.

Magyarországon a 176 kvótakereskedelemre kötelezett vállalkozás körében 2018-ban megszakadt az utóbbi évek kibocsátásnövekedési trendje. A 2017-ben mért 22,6 millió tonnás CO2-kibocsátás ugyanis 2018-ban 22,3 millió tonnára csökkent.

A pénzügyi kockázat növekedése arra vezethető vissza, hogy 2017-ben a szén-dioxid-kvóta ára átlagosan 5,84 euró volt, 2018-ban azonban már 16,03 euró. Ezzel a magyar vállalkozások kvótaköltsége egyetlen év alatt háromszorosára nőtt, miközben vásárlási igényük egyre csökken. 

A szabályozási környezet változása a jövőben további kihívásokat és ezáltal további bizonytalanságot is hoz, ami miatt az eddigieknél nehezebb lesz majd tervezni ezeket a kiadásokat. Az érintett vállalkozások számára tehát elkerülhetetlen a hatékonyság növelése, a megújulók bevezetése, az energiahatékonyság fokozása és a technológiaváltás. Ennek azonban komoly finanszírozási költsége van – hívta fel a figyelmet Lukács Ákos, a Deloitte fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője.

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak Új park jött létre a Városliget közelében (videóval)
Tovább a forrásra: penzugyguru.co.hu
Vissza
Hírfolyam