2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új minőségbiztosítási szabvánnyal a klímaváltozás ellen

Az ISO 14090 az első az ISO-szabványok között, amely azért jött létre, hogy segítse a gazdasági szervezeteket a klímaváltozás hatásainak felmérésében és az alkalmazkodáshoz szükséges eredményes helyi tervek kidolgozásában. 

A szélsőséges időjárás, az emelkedő hőmérséklet és az üvegházhatású gázok kibocsátása mind olyan, a klímaváltozás következtében fellépő tényező, amely hatással van a szervezetek működésére. Ezek a tényezők azonban lehetőségeket is teremtenek.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének nemrégen közzétett beszámolója szerint

a világ legnagyobb cégeinek csoportja esetében a klímaváltozás kockázatának becsült költsége majdnem 1 trillió dollár, ugyanakkor az üzleti lehetőségekből fakadó lehetséges nyereség ennek több mint a duplája.

Ezért, ha van egy megfelelő helyi terv a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás céljából, az üzleti siker sem marad el. Ezt hivatott elősegíteni az ISO 14090 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz szabvány, amely segíti a szervezeteket kockázataik menedzselésében és azonosításában, illetve abban, hogy megragadják a klímaváltozás teremtette lehetőségeket.

Fotó: shutterstock.com

Az új ISO-szabvány hasznos minden szervezet számára tekintet nélkül arra, hogy van-e helyi alkalmazkodási terve. Bevezetése lehetővé teszi a szabványalkalmazók számára, hogy közvetlenül hozzájáruljanak az ENSZ klímaváltozásra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak teljesítéséhez.

Az ISO 14090-et az ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás műszaki bizottság üvegházhatású gázokkal foglalkozó albizottsága dolgozta ki, amelynek titkárságát jelenleg Kína és Kanada együttesen látja el – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató anyagából.

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam