2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vegán termékek lendíthetik fel a divatipart

Bőrtől és minden egyéb állati eredetű összetevőktől mentes ruhák és kiegészítők kerülnek forgalomba a Marks & Spencer, a Zara és a New Look brit üzleteiben.

A szőrmekabátok nem valódi szőrméből készültek, a bőr hatású öveket és cipőket pedig fakéregből, természetes gumiból és kókuszrostból állították elő, vagyis egyikhez sem használtak fel állati eredetű alapanyagot – íja a BBC alapján az Origo.

A Mintel piackutató cég legfrissebb adatai szerint a vásárlók 42 százalékánál az állatjólét a legfontosabb kérdés, mielőtt döntenek egy ruha vagy kiegészítő megvásárlásáról.

A cég szerint idén rendkívül keresettek lesznek azon termékeik, amelyek vegán címkével lesznek ellátva – ráadásul a vegán termékeknek teljes egészében vegánnak, vagyis állati eredetű anyagoktól mentesnek kell lennie, beleértve a cipőkhöz használt ragasztót és az egyéb vegyszereket is.

Fotó: pixabay.com

A vegán, környezetkímélő és fenntartható termékek úttörője a brit divattervező Stella McCartney, akinek divatházában nem használnak sem szőrmét, sem bőrt.

A divatház manapság gombákból készít bőrhatású anyagot, a selymet pedig élesztőből kivont fehérjével próbálják kiváltani.

A Dr. Martens brit cipő és ruházati márkánál 300 százalékkal nőtt a vegán termékek eladása az elmúlt években. A 2011-ben piacra dobott poliészter szövet és poliuretán keverékéből készült lábbelik a cipőeladások négy százalékát tették ki tavaly.

A vegán védjeggyel bejegyzett termékek a Vegán Társaság szerint is fellendülőben vannak, míg 2018-ban 119 termék került bejegyzés alá, addig idén eddig mintegy 2 ezer termék kapta meg a védjegyet.

A divatipar ugyanakkor nem csak az állatok jólléte iránt elkötelezett fogyasztók kedvét keresi: a divat világában társadalomtudatos, erőforrás-takarékos és a körforgásos gazdaság irányába tapogatózó kezdeményezések sora látott napvilágot az elmúlt években. 

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam